latinica  ћирилица
13/12/2018 |  15:29 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Митровић: Потписан Споразум о коришћењу система радио-везе

Представници десет полицијских агенција потписали су данас у Сарајеву Споразум о коришћењу система радио-везе између полицијских агенција, изјавио је шеф Сектора за координацију и сарадњу Дирекције за координацију полицијских тијела Драган Митровић.
Дирекција за координацију полицијских тијела (Фото: uskinfo.ba) -
Дирекција за координацију полицијских тијела (Фото: uskinfo.ba)

"Раније је сагласност на овај споразум дало 14 полицијских агенција, али се данас четири овлашћена представника нису појавила. Министарство унутрашњих послова Републике Српске и МУП Брчко дистрикта у старту нису дали сагласност за његово потписивање", рекао је Митровић.

Споразум данас нису потписали представници МУП-ова Посавског кантона, Херцеговачко-неретванског, Западнохерцеговачког и Ливањског кантона, којима ће бити достављен накнадно на потписивање.

Он је истакао да се споразум заснива на добровољности, тако да сваког тренутка било која полицијска агенција може да приступи, али и да агенције које су потписале сагласност у било којем моменту могу да иступе из њега.

Митровић тврди да је ријеч о техничком споразуму који на било који начин не третира питања надлежности ентитета, те да ће његова примјена почети од 1. фебруара наредне године.

"Споразум не третира на било који начин питање надлежности, нити се на било који начин дотиче надлежности било које од агенција у систему безбједности. Споразум искључиво третира техничке аспекте који се односе на увезивање оперативних центара и суштина овог споразума јесте да се унаприједи комуникација између оперативних центара као контакт тачки које се налазе у полицијским агенцијама", рекао је Митровић.

Он је појаснио да сви остали начини комуникације који су кориштени до сада између полицијских агенција остају и даље у употреби након закључивања споразума, те да се комуникација посредством система радио-веза користи искључиво у ситуацијама раног упозоравања и обавјештавања у оперативно-тактичком раду и због брзине и хитности не омогућавају информисање редовним начинима комуникације.

"То значи да у свим ситуацијама и даље у систему информисања остају уобичајени начини комуникација. Само у случају да је због хитности и брзине потребно пренијети било коју информацију која се тиче друге агенције користи се систем радио-везе", навео је Митровић.

На питање Срне који је законски основ за Споразум шеф Сектора за координацију и сарадњу Дирекције за координацију полицијских тијела појаснио да је споразум закључен искључиво на основу одредби Закона о Дирекцији за кородинацију полицијских тијела и подршци полицијској структури у БиХ.

Митровић је напоменуо да је Споразум о кориштењу радио-веза између полицијских агенција у потпуности транспарентан, те да МУП-ови Републике Спрске и Брчко дистрикта нису били обавезни да дају објашњење зашто не желе да дају сагласност.