latinica  ћирилица
14/12/2018 |  08:22 ⇒ 12:31 | Аутор: СРНА

Саобраћај успорен, сви путеви проходни (ФОТО)

Сви путеви на подручју Бањалуке су проходни, а екипе зимске службе су на терену и уклањају снијег у складу са приоритетима, потврђено је Срни у Градској управи.

На подручју града јутрос пада слаб снијег, а највећи бијели покривач од 15 центиметара измјерен је у Стричићима.

Из градског Одјељења за саобраћај и путеве речено је да линије јавног градског и приградског саобраћаја од јутрос саобраћају према редовном распореду, а возаче савјетују да вожњу прилагоде условима на путу.

Из овог одјељења позивају грађане да изврше свој дио обавеза и очисте снијег испред својих објеката, а све евентуалне примједбе у вези са радом зимске службе могу пријавити на дежурни телефонски број 051/244-593.

Фото: Срна

Град је подијељен на шест градских и осам сеоских подручја које током зиме одржавају бањалучка предузећа "Чистоћа", "Еко-еуро тим", "Козарапутеви", "Ротор", "Голден кард" и "Нискоградња" из Лакташа. Из комуналног предузећа "Чистоћа" позвали су грађане да не паркирају возила на недозвољена мјеста јер то отежава рад екипама за чишћење.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, у Бањалуци ће снијег наставити да пада послијеподне и до краја дана, што ће довести до повећања висине сњежног покривача.

Снијег који од јутрос пада на подручју општине Котор Варош успорио је саобраћај на свим локалним путевима, који су за сада проходни.

Котор Варош (Фото: Срна)

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан рекао је да су за сада проходни сви локални путеви у долини Врбање и на сјеверним обронцима Влашића, а уколико снијег настави да пада приступиће се чишћењу саобраћајница у складу са листом приоритета.

"Надамо се да ће и фирме које одржавају регионалне путеве, као и магистралну саобраћајницу Котор Варош-Теслић, на вријеме реаговати и да проходност тих путева неће бити упитна", навео је Сакан.

Јавно комунално предузеће "Вода" из Петрова упутило је механизацију која ће посипати со по саобраћајницама мјесних заједница Пањик, Порјечина и Кртова, иако још нема потребе за чишћењем снијега на подручју ове општине, реко је директор овог предузећа Горан Михајловић.

У Петрову послове зимског одржавања улица, локалних и некатегорисаних путева води локално комунално предузеће "Вода" и предсједници савјета седам мјесних заједница који су задужени да обезбиједе људство са механизацијом за уклањање снијега са коловоза.

Сви путни правци на подручју Сребренице су проходни, а на терену су три фирме задужене за зимско одржавање путева, које су почеле да чисте снијег на приоритетним путним правцима, рекао је Срни општински начелник за урбанизам и стамбено-комуналне послове Бојан Јосиповић.

Фото: Срна

"Механизација двије фирме ангажована је на чишћењу локалних путева, док је овдашње Комунално предузеће `Полет` задужено за зимско одржавање градских улица, тротоара и паркиралишта у урбаном дијелу Сребренице", рекао је Јосиповић.

Сви магистрални и регионални путеви на подручју Сарајевско-романијске регије су проходни и саобраћај се одвија без застоја, рекао је јутрос технички директор "Романијапутева" Драган Булошчић.

"Пада обилан снијег, па смо стално на терену. Очишћен је пут према Јахорини, који је приоритет. Сви путеви који су у надлежности `Романијапутева` су проходни. Проблема током ноћи није било, нити застоја, с обзиром на то да смо на вријеме изашли на терен", навео је Булошчић.

Фото: Срна

Он је рекао да је механизација на терену и да је ангажован довољан број машина на свим путевима, те је на регионалним распоређена једна машина, а по двије на магистралним. Да не би било застоја, Булошчић је апеловао да возачи користе адекватну опрему за возила.

"Романијапутеви" су обезбиједили довољно посипног материјала, соли и абразивног материјала и спремни су за зимску сезону и одржавање свих магистралних и регионалних путева укупне дужине 620 километара у 14 општина Сарајевско-романијске и горњо-дринске регије.

На подручју ових регија је неколико планинских превоја, Романија и Требевић, затим оба путна правца према Јахорини, преко Пала и Требевића, те на подручју Хан Пијесака и Чајнича, који захтијевају више активности.

Због снијега, који пада у Новом Граду, аутобус на релацији Рашће-Бушевић јутрос није саобраћао, а аутобуска линија за Кршље, скраћена је до Дреника, речено је Срни у локалном Центру за обавјештавање.

Снијег у Новом Граду за сада није изазвао веће проблеме у саобраћају.

Бранислав Радуловић, директор Комуналног предузећа "Комус", које је задужено за одржавање у градском подручју и приградским насељима, рекао је да висина сњежног покривача износи пет центиметара, а зимска служба ће бити на терену када висина снијега достигне 10 центиметара.

Нови Град (Фото: Срна)

Начелник општинског Одјељења за просторно уређење Зоран Мијатовић рекао је да је за чишћење категорисаних путева до краја ове године важи уговор са приватним предузетником. Он је навео да према устаљеној пракси чишћење некатегорисаних путева обављају мјештани, а општина обезјеђује погонско гориво.

Снабдијевање потрошача електричном енергијом је редовно, потврђено је у "Електродистрибуцији" Нови Град.

На путевима на подручју општине Фоча вози се отежано због снијега који пада од ноћас, речено је у "Србињепутевима".

Надлежни у овом предузећу кажу да су путни правци према Сарајеву, Горажду и Шћепан Пољу чишћени током ноћи, а да је чишћење и посипање настављено и јутрос. Путеви су проходни, али на коловозу има снијега и леда, па је неопходна спорија и опрезна вожња.

Фото: Срна

Проходно је и преко планинских превоја Рогој и Пријеђел, на путевима према Сарајеву и Тјентишту, гдје је висина сњежног покривача од 15 до 20 центиметара. У Саобраћајној полицији Фоча је речено да се саобраћај одвија успорено, али без застоја и већих проблема.

Магистрални путеви су очишћени, док на локалним и регионалним путевима, који су слабије очишћени, на коловозу има снијега и леда, речено је у полицији.

Сви магистрални и регионални путеви на подручју регије Бирач су проходни, али је отежано одвијање саобраћаја, посебно на превојима Хан Поглед, Црни Врх, те на дионици Шековићи-Каштијељ због снијега који и даље пада, саопштено је из предузећа "Зворникпутеви".

Зворник (ФОТО: Срна)
На превоју Хан Поглед висина сњежног покривача износи 16 центиметара и на коловозу мјестимично има угаженог снијега.

На регионалном путу Шековићи-Каштијељ висина снијега је пет центиметара, а на магистралном путу Зворник-Тузла преко Црног врха коловоз је мјестимично засњежен. Екипе "Зворникпутева" су терену, чисте снијег и посипају коловоз.

Већина локалних путева у општини Крупа на Уни је очишћена и за сада нема већих проблема проузрокованих снијегом, који је у вишим предјелима ове локалне заједнице нападао до 20 центиметара, рекао је начелник општине Младен Кљајић.

Крупа на Уни (Фото: Срна)

"Локални категорисани путеви у већини мјесних заједница су очишћени, осим у насељима Горњи Бушевић и Средњи Бушевић, гдје за сада нисмо успјели обезбиједити механизацију", рекао је Кљајић и додао да је предузеће
"Приједорпутеви" очистило регионалне путне правце који пролазе територијом општине Крупа на Уни.

Према његовим ријечима, висина снијега на мјерном мјесту у метеоролошкој станици у Доњем Дубовику је 13 центиметара, а у вишим предјелима од 15 до 20 центиметара.