latinica  ћирилица
14/12/2018 |  19:28 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Такмичење за најбољу технолошку иновацију 2018. у Српској

У организацији Министарства науке и технологије, у Источном Сарајеву одржано је финално такмичење за најбољу технолошку иновацију 2018. у Српској.

Од пријављених више од 20 тимова, у финале је ушло шест.

Прво мјесто освојиле су иновације - машина за чишћење котла термо-електране, и термо-кошница.

Машина за чишћење парног котла термоелектране иновација је тима "Лакше него метлом" из Источног Сарајева, која за циљ има унапређење процеса чишћења које се за сада у потпуности одвија ручно.

- Машина је модуларног типа и ради се не у серијској већ у појединачној производњи. Могуће ју је направити за потребе других термоелектрана и рудника сходно потребама и захтјевима корисника, појашњава Биљана Марковић, члан тима "Лакше него метлом".

Заједно са овом иновацијом, прво мјесто подијелила је и термо- кошница тима "Винбиз "из Требиња. Обје су имале по 27 бодова.

- Наша иновација је конструктивно рјешење термо- кошнице по којем је она састављена од носећег рама и трослојних страница. Те трослојне странице, унутрашње, чини меко дрво, средњи стирпор, а спољни двослојна пластика, каже Драган Спаић, вођа тима "Винбиз".

Одлучити која је од шест финалних иновација најбоља, за жири није био нимало једноставан задатак.

Драго Гверић, предсједник жирија, истиче да је су им тимови ове године задали приличну главобољу и да је жири био у тешкој позицији да одлучи која идеја је најбоља.

Ово такмичење већ више од 10 година организује се заједно са ресорним министарством из Србије.

- Ово данашње финале је показало како заправо синергија и преношење знања између Србије и РСепублике Српске подстиче иновативност, не само генерално у једној и другој држави, већ и на локалу, нагласио је Владимир Никић, члан Организационог тима такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији.

Оваква такмичења показују колики је значај иновација и нових технологија којима се, како је истакнуто, директно може помоћи привреди – њеном убрзаном развоју и сустизању трендова у развијеним земљама.