latinica  ћирилица
15/12/2018 |  10:55 ⇒ 12:56 | Аутор: СРНА

Крсни ход на ктиторску славу манастира у Сасама

Двије групе ходочасника из Сребренице и Братунца јутрос су кренуле на крсни ход или поклоничко пјешачење на ктиторску славу Манастира Свете Тројице у Сасама код Сребренице.
Ходочасници кренули на крсни ход -
Ходочасници кренули на крсни ход

- Двије групе ходочасника из Сребренице и Братунца јутрос су кренуле на крсни ход или поклоничко пјешачење на ктиторску славу Манастира Свете Тројице у Сасама код Сребренице.
Након кратке молитве, једна група ходочасника са српском заставом кренула је предвођена протојерејем Александром Млађеновићем испред сребреничког Храма Светог Архангела Михаила на поклоничко пјешачење до 15 километара удаљеног средњовјековног манастира.

Ходочасници ће се зауставити, одати почаст и прислужити свијеће за покој душа на српском гробљу у селу Залазје код Спомен-костурнице и споменика убијеним Србима из овог краја у Другом свјетском рату и посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату.

Након молитве испред братуначке Цркве Успења Пресвете Богородице, кренула је друга колона ходочасника из Братунца и проћи ће кроз села Побрђе, Вољевица, Бјеловац и Биљача и код рудника олова и цинка у Сасама састаће се са ходочасницима из Сребренице, а одатле ће заједно пјешачити до манастира.

Ходочасници ће присуствовати Светој архијерејској литургији, коју ће, према најави, служити Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, и славском обреду приређеном поводом ктиторске славе манастира - Светог цара Уроша Немањића који је саградио овај свети храм.

Након литургије многи ходочасници, који су претходних дана постили, причестиће се у манастиру.

Послије славског обреда и ручка за учеснике поклоничког пјешачења биће организован повратак аутобусима до Сребренице и Братунца.

Ово је осмо поклоничко пјешачење које постаје традиција, јер постоји интересовање младих да на овај начин покажу своју спремност на одрицање и жељу да се причесте у манастиру у Сасама.

Организатори поклоничког пјешачења до манастира у Сасама су Српска православна општина Сребреница и Светосавска омладинска заједница Братунац.

Манастир Сасе саграђен је 1242. године, а задужбина је краља Уроша Првог Немањића, посљедњег светитеља из династије Немањића, чије су мошти и крст дуго времена чувани у овом храму.

Као и највећи број српских манастира, и он је кроз историју више пута скрнављен, пустошен и обнављан. Тако је било и у посљедњем рату.

Стари средњовјековни манастир у Сасама био је метох /имање/ манастира у Хиландару.

Током 1989. године обновљена је манастирска црква, која је задржала аутентични изглед и манастир у Сасама прославио је јединствен јубилеј - 750 година постојања.

Након посљедњег рата је обновљен, уређен је простор око храма и уз благослов тадашњег епископа зворничко-тузланског Василија изграђени су манастирски конаци и представља импозантан комплекс у јединственом природном амбијенту гдје радо долазе вјерници из разних крајева Српске, Србије и иностранства, а посебно из православних земаља.

Освештан је 18. септембра 2010.године.