latinica  ћирилица
15/12/2018 |  11:14 | Аутор: СРНА

Руски аналитичари: САД и НАТО од Косова праве потенцијално бојно поље

Војни аналитичар Виктор Баранец изразио је забринутост због формирања такозване "војске Косова" и сматра да САД и НАТО од Косова желе да направе потенцијално бојно поље.
Косово, војска - Фото: РТРС
Косово, војскаФото: РТРС

- Ово "америчко Косово" је покварен зуб у тијелу бивше Југославије. Косово, нажалост, може поново постати епицентар рата. Никада се тамо ситуација неће смирити сама од себе. Такво буре барута не лијечи вријеме - рекао је Баранец за Спутњик.

Он је додао да Америка, не само да све дубље пушта коријење у Европи, већ и врбује нове државе, које су настале уз најгрубље кршење међународног права.

Сарадник Института за славистику Руске академије наука Александар Пивоваренко рекао је да Албанци у више држава региона раде на формирању нових војних структура или на већем присуству у постојећим.

Пивоваренко је рекао за Спутњик да се формирање "војске Косова" може ставити у исту раван са догађајима у Македонији, у којој су се почетком године десиле значајне законске реформе, односно била је усвојена Тиранска платформа, која између осталог, повећава присуство Албанаца у оружаним снагама Македоније.

Имајући у виду да се Косово граничи са сјевером Македоније, гдје живи много Албанаца, Пивоваренко истиче да стварање "војске Косова" може да доведе до промјене постојеће ситуације у Македонији.

- Ово је, такође, непријатељски корак према Србији, што ће свакако погоршати ситуацију - истиче он.

Пивоваренко додаје да се Москва оријентише према корацима Београда, па стога Русија не може да реагује агресивније или да генерално буде одлучнија него што је то само српско руководство.

- У принципу Москва подржава Београд и сада је све на српском руководству и његовом приступу /не/признавања Косова - рекао је он.

Научни сарадник и стручњак за етничке конфликте Европског института у оквиру Руске академије наука Павел Кандељ је оцијенио да се из изјаве генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, али и реакције Брисела, види да Запад заправо није потпуно спреман за тај корак формирања "војске Косова".

Он је оцијенио да у војном погледу у овом тренутку и у блиској будућности формирање "војске Косова" ништа не значи, јер је за стварање праве армије потребно вријеме и огромна средства, што не зависи од Приштине, већ од САД и НАТО.

- Ако финансијери то буду хтјели, права војска ће бити формирана, према прорачунима НАТО-а, тек за десет година. Али ако не буду хтјели, а према изјавама Столтенберга и порукама које стижу из Брисела, дјелује да немају озбиљне намјере са том војском, онда је оснивање ове армије само зарад дизања прашине и затезања ситуације у региону - истиче Кандељ.

Он објашњава да је формирањем такозване војске на самопроглашеном Косову дијалог Београда и Приштине стављен на дебели лед.

Парламент самопроглашеног Косова усвојио је јуче пакет од три закона, чиме је омогућена трансформација косовских безбједносних снага у такозвану косовску војску.