latinica  ћирилица
15/12/2018 |  14:24 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Хрватска: Нема враћања имовине

Питање враћања имовине БиХ у Хрватској не може бити разматрано, јер са БиХ није склопљен билатерални уговор, саопштено је из хрватског Министарства државне имовине.
БиХ-Хрватска -
БиХ-Хрватска

Из хрватског министарства наводе да Анекс Г Уговора о питањима сукцесије садржи само начела за рјешавање односа међу земљама потписницама, због чега је потребно склопити додатне билатералне уговоре којима ће коначно бити ријешена узајамна права и обавезе између земаља потписница у погледу ових питања.

"На основу Закона о управљању државном имовином, који је на снагу ступио 14. јуна, први пут је дефинисана могућност Министарства државне имовине да сву имовину која од распада СФРЈ стоји неискориштена, представља опасност за људе и другу имовину, а истовремено у њој лежи потенцијал за развој туризма и привреде, стави у закуп или неко друго располагање док се питање сукцесије не ријеши", рекли су за портал "Кликс" у Министарству државне имовине Хрватске.

Предсједништво БиХ ове седмице једногласно је усвојило закључак којим се тражи од Министарства иностраних послова БиХ да упути ноту генералном секретару УН као депозитару Споразума о питањима сукцесије бивше СФРЈ, којом га информише да Хрватска тај споразум крши.

Најављено је да ће предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик упутити писмо предсједнику Хрватске Колинди Грабар-Китаровић и предсједнику Владе Хрватске Андреју Пленковићу и при томе захтијевати да се споразум о сукцесији бивше СФРЈ са свим својим анексима у својству међународног уговора мора примјењивати у складу са међународним правом као правни акт који има предност у односу на све домаће прописе.