latinica  ћирилица
17/12/2018 |  16:43 ⇒ 17:50 | Аутор: СРНА

Одбор Синдиката локалне самоуправе: Формиран тим за преговоре са Владом

Републички одбор Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби формирао је данас тим који ће преговарати са Владом Републике Српске у вези са захтјевима Синдиката за јачање, унапређење и заштиту радничких права, рекао је предсједник тог синдиката Бранко Зеленовић.

Зеленовић је рекао да је акценат стављен на закон о локалној самоуправи, како сљедеће године не би било отпуштања запослених у локалним заједницама.

- Морамо замијенити члан који се односи на то да три запослена локалне управе иду на 1.000 становника - изјавио је Зеленовић.

Он је навео да се захтјеви односе и на Закон о државним службеницима и намјештеницима Српске, као и на Закон о платама запослених у органима управе и јавних служби Српске.

- Наши захтјеви односе се и на повећање цијене рада и надамо се да ће Влада имати слуха за њих и изаћи нам у сусрет сљедеће године да их испуни - рекао је Зеленовић.

Представник Синдикалне организације Градске управе Бањалука Драгана Мацан изразила је задовољство јер је формиран преговарачки тим, који је састављен од људи из струке.

- Очекујемо да ћемо на овај начин побољшати рад запослених у локалним управама, а акценат нам је на измјенама Закона о локалној самоуправи, измјенама Закона о платама и посебни колективни уговор - рекла је Мацанова.

Она је упозорила да би велике проблеме направило усвајање члана Закона који говори да се три радника локалне управе распоређује на 1.000 становника, те да то не одговара ниједној локалној управи у Српској.

Предсједник Синдикалне организације Службе за заједничке послове у Влади Републике Српске Драган Човичковић навео је да је потребно ријешити и колизије закона јер нису усклађени једни са другима, како не би дошло до ситуације да послодавац примјењује законе који иду на штету радника.