latinica  ћирилица
18/12/2018 |  13:32 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

Кожул: Једина могућа одлука у овим околностима

Посланик ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Предраг Кожул сматра да данашња одлука ЦИК-а о расподјели мандата у Дому народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ није у складу са пресудом Уставног суда БиХ у случају "Љубић", али је једина могућа у тренутним околностима.
Предраг Кожул (Фото:dnevnik.ba) -
Предраг Кожул (Фото:dnevnik.ba)

Кожул је изјавио новинарима да би у странкама окупљеним у Хрватском народном сабору /ХНС/ били задовољни одлуком ЦИК-а која би била у потпуности у складу са одлуком у случају "Љубић", али да је ЦИК, у контексту Изборног закона и својих надлежности кроз Изборни закон, донио једину могућу одлуку.

"Странке из групације ХНС-а у више наврата су говориле да ЦИК у овом тренутку није надлежан за доношење овакве одлуке. С друге стране, ми смо веома свјесни ситуације у којој је ЦИК био у протеклих мјесец дана и дуже, као и притисака који су на њега вршени. Једина могућа одлука ЦИК-а била је она која се тиче, како и у закону пише, посљедњег пописа становништва у БиХ", истакао је Кожул.

Према његовим ријечима, одлука ЦИК-а усклађена је са Изборним законом, али није у складу са пресудом Уставног суда.

"Ми ћемо кроз парламентарну процедуру и даље инсистирати на измјенама Изборног закона које ће да буду усклађене са том пресудом Уставног суда, и даље ћемо инсистирати на питању легитимног представљању народа", нагласио је Кожул.

ЦИК је данас усвојио приједлог предсједника ЦИК-а Бранка Петрића о измјени упутстава о поступку спровођења посредних избора за органе власти у БиХ обухваћених Изборним законом БиХ, према којима ће Дом народа Парламента ФБиХ бити попуњен сходно резултатима пописа становништва из 2013. године.

За Петрићев приједлог гласало је пет чланова ЦИК-а, а два су била против.

На почетку сједнице у оптицају су била три приједлога, али је члан ЦИК-а Владо Рогић одустао од свог приједлога, напомињући да ЦИК није законодавац и да није надлежан да одређује број делегата.

У оптицају је остао приједлог Суада Арнаутовића који је предвиђао да се за попуњавање Дома народа Парламента ФБиХ користе резултати пописа из 1991. године, а који са три гласа "за" и четири "против" није добио довољну већину.