latinica  ћирилица
18/12/2018 |  16:05 ⇒ 17:31 | Аутор: СРНА

Тепавчевић: Повећати најнижу плату у складу са цијеном потрошачке корпе

Представници Конфедерације синдиката Републике Српске истакли су данас у Бањалуци да је у наредној години неопходно обезбиједити услове за повећање загарантоване најниже плате, те њено усклађивање са цијеном потрошачке корпе.

Предсједник Конфедерације синдиката Српске Жељко Тепавчевић рекао је да је најнижу плату у Републици Српској потребно одредити према трошковима живота.

"Републичка институција, као што је Завод за статистику, треба да утврди који су елементи садржани у потрошачкој корпи, те да се износ најниже плате повећава у складу са повећањем трошкова живота", рекао је Тепавчевић новинарима.

Он сматра да је за остварење тих циљева потребно растерећење привреде смањењем намета, те ослобађањем пореза инвестиције послодаваца.

"Осим тога, неопходно је и стимулисати домаћу производњу, те да произвођачи који имају загарантовано тржиште, нарочито када је ријеч о извозу, буду стимулисани од државе и само на тај начин ћемо имати повољан привредни амбијент, а самим тим и повећање плата", појаснио је Тепавчевић.

Он је рекао да је Радна група Конфедерације на састанку разматрала и Програм економских реформи и буџет за наредну годину.

"У Програму економских реформи истакнута је неминовност измјена Закона о јединицима локалне самоуправе, који је усвојен прије двије године и очекује се његова примјена. Неминовност измјене тог закона је у измјенама одредби члана који се односи на број запослених који је лимитиран бројем становника", рекао је Тепавчевић.

Према његовим ријечима, у Програму је обрађен и електро-енергетски сектор, односно неопходност његовог реструктуирања, те питање предузећа "Жељезнице Републике Српске".

"У наредном периоду је неопходно пронаћи квалитетна рјешења за опстанак овог предузећа, а не да се реструктуирање `Жељезница` сведе на продају појединих дијелова предузећа и на сурово отпуштање радника", истакао је Тепавчевић.

Он је рекао да Конфедерација тражи и изједначавање плата у образовању са осталим буџетским корисницима, те да то буде постигнуто изједначавањем коефицијената.

Потпредсједник Конфедерације синдиката Српске Обрад Белензада указао је на проблеме у реалном сектору у којем је потребно да сви послодавци плаћају прековремени рад и истакао да је неопходно одредити трајање годишњег одмора.

"Морамо повећати плате у реалном сектору да не бисмо остали без радника", упозорио је Белензада.

Потпредсједник Конфедерације Божо Марић сматра да је неприхватљиво то што је Влада Српске комплетан нацрт програма економских реформи утврдила на основу два документа који немају правно дејство јер су потписана са Савезом синдиката Српске и Унијом послодаваца Српске.

"Влада не може да утврђује нацрт програма економских реформи са Савезом синдиката који нема представнике у електропривреди, те жељезницама", рекао је Марић.

Он је истакао да је неопходно и да Влада поново размотри пројекат "Сигма", који дефинише јасну деполитизацију јавне управе, те аналитичку процјену сваког радног мјеста.

Марић је навео да је Конфедерација синдиката Српске донијела и одлуку да формира самостални синдикат у области угоститељства, туризма и трговине, са циљем да се радници у овим областима синдикално организују.

Он је навео да је предсједник Удружења угоститеља и радника запослених у угоститељству и туризму Жељко Татић именован за повјереника у формирању новог синдиката.

"Татић ће имати задатак да у наредном периоду заједно са иницијативним одбором припреми изборну скупштину", рекао је Марић.