latinica  ћирилица
18/12/2018 |  18:53 ⇒ 19/12/2018 | 08:48 | Аутор: РТРС

Српски представници неће присуствовати сједници Комисије за НАТО

Српски представници неће присуствовати сједници Комисије за НАТО интеграције, најављеној за 20. децембра, сазнаје наша телевизија.

Њен задатак јесте да ажурира тзв. годишњи програм о статусу Босне и Херцеговине у оквиру Акционог плана за чланство у НАТО и достави га Савјету министара. То би било у супротности са званичним ставом Републике Српске о војној неутралности који су на посљедњем састанку код предсједника Српске поново наглашени, а српски чланови Комисије позвани да не учествују у њеном раду.

Због бојкота српских чланова у Комисији за НАТО интеграције, план одлазећег Савјета министара да "пречицом" Бриселу ставе до знања да у БиХ постоји воља за НАТО могао би да доживи неуспјех.

Незванично сазнајемо да је Сњежана Тушевљак поднијела писану оставку на чланство у Комисији док је пуковник ОС БиХ Јанко Петрушић именован без његовог знања. На сједници се неће појавити ни Момир Брајић јер се, како нам је рекао, налази ван БиХ, као ни члан Комисије именован у име ОБА БиХ.

- Што се тиче мене ја ћу испоштовати став Републике Српске. Ту никад није било дилеме, нисам поднио оставку али нећу бити на тој сједници јер имам других обавеза, а и да сам на сједници не бих прихватио да се прича о том МАП-у, рекао је Миломир Хршум, члан Комисије за НАТО интеграције.

Иако је због избора за замјеника градоначелника Добоја дао оставку на мјесто замјеника министра одбране, Борис Јеринић формално је и даље члан Комисије. Неће доћи на сједницу и очекује од осталих колега да слиједе званичан став Српске и слиједе размишљање свог народа о НАТО-у.

- Мислим да постоји довољно мудрости и да ће српски представници у Комисији поштовати инструкције предсједника Републике Српске и да ће се у складу с тим понашати. Свако друго дјеловање је против интереса српског народа и закључака НСРС, истакао је Јеринић.

Након осам година мировања, НАТО министри су почетком децембра активирали Акциони план о чланству БиХ. Јуче нас је високи амерички званичник убјеђивао да НАТО интеграције немају алтернативу. Ипак, Република Српска истрајава на војној неутраланости и прати Србију када је ријеч о НАТО.

- Тражимо просто од српских представника који су заступљени у тој Комисији да се не баве тим питањем, наравно у складу с оним што је опредјељене НСРС, јер они долазе из Републике Српске и дужни су да се понашају у складу са ставовима Српске, закључила је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

Сједница Комисије за НАТО заказана је за четвртак и с обзиром на расположење српских чланови, неће бити одржана. Тиме је бар на одређено вријеме стављена тачка на НАТО интеграције и могућност да актуелни Савјет министара злоупотријеби технички мандат и у неповољан положај доведе новоизабране представнике из Српске који се о питању чланства у НАТО руководе Резолуцијом о војној неутралности.