latinica  ћирилица
19/12/2018 |  17:49 ⇒ 20/12/2018 | 08:20 | Аутор: РТРС

Могеринијева у Бриселу окупила представнике земаља региона

У Бриселу је одржан састанак представника западног Балкана са високом представницом ЕУ Федериком Могерини. Београд и Приштина нису ништа ближе рјешавању кризе, јер косовски представници, како је истакао Рамуш Харадинај не вјерују да Брисел има снагу да донесе рјешење и наводе да су за то потребне САД. Разговарано је о напретку региона у 2018. години, а занимљиво је да је Брисел умјесто новоизабраних представника БиХ, позвао Дениса Звиздића.

Умјесто пацки за Приштину, које су се очекивале након јучерашње поруке Харадинају да је таксама угрозио преговоре, у Бриселу су се јеле посне пите које је предсједник Србије Александар Вучић донио за Никољдан. Разговора између представника Београда и Приштине није било, али је Вучић изнио своје услове за наставак дијалога.

"Нисам оптимиста, али нећу да кварим новогодишњу идилу. Наставићемо разговоре када ове таксе буду укинуте", каже Вучић.

У идилу с друге стране, вјерује предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи који је у Бриселу стајао по страни, али који тврди да ће наредне недјеље и мјесеци бити кључни за рјешење, и то на основу Трамповог писма које су добили он и Вучић.

"Као Косово не можемо изгубити овај случај, али можемо платити високу цијену недостатка интересовања европског руководства. Морамо бити озбиљни и доносити озбиљне одлуке", рекао је Тачи.

Трампово писмо говори да су САД заинтересоване за договор компромисом и да је први пут укључен и предсједник САД, каже Вучић, али није увјерен у дио о финалној фази преговора. Предсједник Србије је истакао како не мисли да је рјешење на видику.

О рјешењу о којем говори Трамп можемо само да нагађамо, кажу аналитичари, али претпостављају да је ријеч о замјени територија - сјевер самопроглашеног Косова за југ Србије.

"Ово писмо, нажалост, мени личи на покушај САД да свог првог фаворита, а то је Тачи, охрабри у његовом унутарполитичком сукобу са Харадинајем и Весељијем. На другој страни, са становишта српске политике, претпостављам да је ријеч о једној врсти, по нас, одложеног свиленог гајтана", наводи Цвијетин Миливојевић, политички аналитичар.

Брисел неће бити мјесто одлуке, увјерен је Миливојевић, јер да жели, данас би могао да укине таксе. О озбиљности њихових састанака говори и протокол који је трагикомичан, јер би у име БиХ требало да буде предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

"Имате изабране представнике нове власти у БиХ, имате Предсједништво које је легитимно, а ви позивате као представника БиХ предсједавајућег Савјета министара у техничком мандату, а истовремено позивате предсједнике из других земаља. У најмању руку неко је имао злу намјеру према Предсједништву, нећу рећи предсједавајућем Предсједништва", завршава Миливојевић.

Миливојевић напомиње да је потез Брисела бесмислен, јер ће се за четири године мандата и три ротације кад-тад њихови представници морати срести с Додиком.