latinica  ћирилица
19/12/2018 |  17:58 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Како је прослављен Никољдан у породици Марић у Омарској код Приједора?

Православни вјерници данас обиљежавају Светог Николаја, као крсну славу која је у народу позната као Никољдан. Празник Светог Николе један је од највећих храмовних и породичних празника у српском народу. Крсну славу прославила је и породица Марић у Омарској код Приједора. Бројна породица, пријатељи и кумови, сви за истим столом.

Свако село има своје обичаје, па тако и Марићи у Омарској. Обиљежавање Никољдана, почиње на старом родном огњишту.

Како налажу традиција и обичаји, ломила се чесница, палио тамјан и читала слава.

"Само требамо уважавати своје старе, поштовати њихове обичаје, окупљати породицу. Мени је данас срце пуно, јер ту су унучад, снајке, синови и то ми је велико задовољство", истиче Божо Марић, домаћин славе.

Да "кум није дугме", доказао је и Дарио Мамуза, који је прешао на стотине километара да би данас био за славским столом.

"Дошли смо да се дружимо да се окупимо данас, то је наша традиција, наш обичај који су нам оставили наши старији и које ми поштујемо", наводи Мамуза.

Богата посна трпеза украсила је сто, нису изостале ни посластице, али ни слани специјалитети.

Бориславка Марић, домаћица славе издваја са богате славске трпезе рибљи паприкаш, рибљу сарму, димљену рибу, разне врсте салата и друге специјалитете.

Светом Николи, радују се и најмлађи чланови породице Марић. Наглашавају да се Никољдану највише радују због празничних пакетића и доброте овог свеца.

У Марићима данас пуна кућа, а никољданска порука нашег домаћина гласи, "породична слога и јединство да владају увијек под његовим кровом", и његују се сваки дан, и то не само на велике православне празнике, као што је данашњи, него свакодневно.