latinica  ћирилица
19/12/2018 |  18:18 | Аутор: СРНА

Звиздић: Регионална сарадња и међусобно повјерење кључни

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић данас је у Бриселу, на састанку званичника западног Балкана и представника ЕУ, истакао значај континуитета дијалога и поручио да су регионална сарадња и повјерење кључни за унапређење процеса помирења, политичких и економских односа, очувања стабилности и привлачење инвестиција.
Денис Звиздић - Фото: РТРС
Денис ЗвиздићФото: РТРС

Он је на састанку који је организовала високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Федерика Могерини, рекао да је БиХ привржена начелима, циљевима и вриједностима ЕУ и да ће и у наредном периоду наставити радити на напретку у свим процесима, са посебним освртом на социо-економске реформе.

Предсједавајући Савјета министара рекао је да је БиХ тренутно у фази финализације одговора на додатна питања Европске комисије у оквиру припреме мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Звиздић је рекао да БиХ остаје потпуно посвећена даљем наставку регионалне сарадње у циљу очувања мира и стабилности и указао на неопходност поштовања међународних обавеза, као и преузетих обавеза из постојећих регионалних и међународних споразума, са фокусом на Цефта споразум и Споразум о стабилизацији и придруживању.

Предсједавајући Савјета министара нагласио је да је начело поштовања суверенитета и територијалног интегритета сваке од земаља предуслов даље стабилизације и просперитета, не само сваке земље појединачно, него и цјелокупног региона, и изразио оптимизам да ће наставак дијалога базираног на међусобном уважавању и позитивној политичкој вољи водити ка заједничким напорима у реализацији кључних приоритета на простору цјелокупног региона западног Балкана.

Из Савјета министара саопштено је да је Звиздић истакао важност континуираног ангажмана ЕУ у подршци стабилности и јачању политичких и економских веза унутар региона.

Састанку су присуствовали предсједници Србије, Црне Горе и самопроглашеног Косова, македонски премијер, те комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан.