latinica  ћирилица
25/12/2018 |  16:32 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Приведен Давор Драгичевић због одбијања полицијског позива

У Бањалуци је јутрос, након што је одбио да прими налог за информативни разговор, приведен Давор Драгичевић. Приведено је и неколико активиста Групе "Правда за Давида" и опозиционих политичара који су на Тргу Крајине ометали рад полиције.

Нападнут је и повријеђен и један полицајац.

Све је почело кад је Давор Драгичевић испред породичне куће одбио да прими налог за информативни разговор о пријетњама ликвидацијом које је упутио члановима породице министра полиције Драгана Лукача. Незванчно, од полиције је почео да бјежи аутомобилом и кад се зауставио на Тргу Крајине лишен је слободе. Након тога, припадници Специјалне полиције блокирали су Трг Крајине.

Марија Маркановић, портпаролка Полицијске управе Бањалука, изјавила је да је "лишење слободе Драгичевића услиједило након што се није одазвао на информативни разговор јер је у складу са законом позван у службене просторије ради испитивања на околности дјела за које је осумњичен".

Због ометања службених лица на Тргу је приведена и Даворова супруга Сузана, а потом, из истог разлога, и неколицина активиста Групе. У једној од интервенција нападнут је и повријеђен полицајац који је због повреда главе превезен у Клинички центар. Како сазнајемо, повријеђени полицијски службеник је син погинулог борца Војске Републике Српске.

"Полицијски службеници предузуимају мјерев и радње с циљем утврђивања идентитета нападача, за којег се сумња да припада Групи 'Правда за Давида'. О свему је обавијештено и Окружно тужилаштво", рекла је портпаролка ПУ Бањалука Марија Маркановић.

Окупљенима на Тргу обратили су се функционери ПДП-а. Кад је посланик Драшко Станивуковић маказама пресјекао полицијску траку, а полицајци кренули да га приведу, испред њих је стао предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић. Тада су обојица лишени слободе.

Полиција је демантовала информацију да је Давору Драгичевићу приликом хапшења сломљена рука.

Док је у Полицијској управи трајало саслушање приведених, са Трга Крајине су уклоњени Даворов аутомобил, а потом и симболи Групе "Правда за Давида". Неколико часова по привођењу функцонери ПДП-а су са потписаном прекршајном пријавом пуштени.

"Ово што се дешава данас је ужасан напад на народ, и на оца и мајку којима је убијено дијете. Умјесто да хапсе убице и налогодавце, они нападају народ", рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Као што је најавио по изласку из зграде полиције, посланик ПДП-а Драшко Станивуковић се поново запутио на Трг Крајине гдје га је полиција још једном лишила слободе. Након тога, затражио је љекарску помоћ, а из УКЦ-а је саопштено да нема повреда. 

Активисти Групе "Правда за Давида" окупљања су наставили у Парку "Петар Кочић", али су и ту локацију напустили након полицијске интевренције.

У склопу акције, инспектори су претресли кућу Давора Драгичевића. Његов адвокат Ифет Ферагет потврдио је да полиција поступа по налогу Окружног јавног тужилаштва. Ферагет каже да има сазнања да ће Тужилаштво за Давора Драгичевића, по истеку 24-оро часовног задржавања, затражити притвор од 30 дана.