latinica  ћирилица
04/01/2019 |  11:15 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

Требиње: Прва рођена беба у Новој годину дарована златником

Прву рођену бебу у Новој годину у Требињу, Градска управа је даривала златником са ликом светог Василија Острошког и грбом Требиња. Ова традиција Градске управе обрадовала је мајке али сигурно ће и бебе када порасту.

Поносна мајка првог рођеног дјечака у 2019. години, Оксана Кашиковић похвалила је гест Градске управе и пожељела је што више беба у овој години. Ово је њено треће дијете , а старија браћа, додаје, једва чекају да упознају новог члана породице.

"Зваће се Јаков. Рођен је са четири килограма и 56 центиметара је дугачак", рекла је мајка Оксана Кашиковић.

Градска управа Требиња настоји да реализује неколико пројеката јачања породице. У овој години, за такве намјене, планирано је 90 хиљада марака.

"Градска управа помаже брачним паровима од 150 до 2.400 марака. Нови програм је за брачне парове који имају преко 38 година, а први пут ступају у брак", истакао је замјеник градоначелника Требиња Мирко Ђурић.

Од 2017. године, када је уведен овај програм, 18 брачних парова је користило подстицаје Градске управе . У току 2018. у требињском породилишту је рођено 309 беба.

"Желимо да се овакав тренд настави, да се наталитет повећа не само у нашем граду већ читавој Републици Српској", нагласила је в.д директора Болнице "Требиње" др Љубица Миљановић

У Требињској болници од ове године, како је најављено, требало би да буде увендена епидурална анестезија за безболан порођај.