latinica  ћирилица
04/01/2019 |  11:23 | Аутор: СРНА

Повећање цијене струје индустријским купцима неће утицати на положај радника

Конфедерација Синдиката Републике Српске сматра да одлука о повећању цијене електричне енергије индустријским купцима који су прикључени на 10, 35 и 110 киловолтне далеководе са аспекта положаја радника и личних примања запослених у овој области неће имати никакав ефекат, тако да их изненађују ставови појединих синдикалних представника по овом питању, као и њихова наводна забринутост.
Конфедерација Синдиката Републике Српске - Фото: Facebook
Конфедерација Синдиката Републике СрпскеФото: Facebook

У саопштењу се истиче да послодавци годинама у Републици Српској уживају све бенефите и остварују значајну економску корист, док раднике већина третира на недостојан начин и уз мизерне плате.

"Питамо се, да ли би им ти исти послодавци који данас негодују због минималне корекције цијене електричне енергије за индустријске купце повећали плате да им држава омогући јефтиније или бесплатно снабдијевање електричном енергијом", наглашава се у саопштењу.

Из Конфедерације Синдиката Републике Српске наводе да један од бенефита који уживају послодавци у Српској су и субвениције електричне енергије изражене кроз ниске цијене за такозване велике купце, а које су у 2018. години премашиле 56,8 милиона КМ.

"Без корекција у овој години субвенције би достигле цифру од чак 70 милиона марака, а са најављеним минималним субвенцијама оне ће износити 57 милиона марака", додаје се у саопштењу.

Из Конфедерације подсјећају да је свима познато да су цијене на слободном тржишту вишеструко веће и послодавци не смију да плаше раднике да ће им бити угрожено пословање због најављених корекција цијена електричне енергије за привреду које је објективно скоро занемариво, јер ће и даље имати неупоредиво јефтинију цијену електричне енергије од цијена на тржишту, тако да и по овом питању Република Српска остатаје добар амбијент за улагање.

"Сматрамо да сви треба да имамо у виду да је 'Електропривреда Републике Српске' окосница њеног развоја и да је социјално осјетљива према грађанима, односно домаћинствима као потрошачима, те да овим мјерама неће бити повећања цијене електричне енергије за становништво а привреда ће и даље имати јефтинију цијену електричне енергије од оне на тржишту", наглашава се у саопштењу.

Исто тако, наводе из Конфедерације Синдиката Републике Српске, повећање цијена за обновљиве изворе електричне енергије нема никакве везе са пословањем "Електропривреде" и не спада у њен приход, нити је то мјера коју проводи овај холдинг.