latinica  ћирилица
04/01/2019 |  15:25 ⇒ 18:17 | Аутор: РТРС

Невесиње: Из Њемачке стигла два санитетска возила

Двије здравствене установе у Невесињу добиле су два санитетска возила. Средства су обезбиједили донатори из Њемачке и исељеници са наших простора.

О помоћи родном крају, Невесињац Новица Радовић каже да, с обзиром на то да дуго живи и ради у Њемачкој, размишљао је дужи период. Након контаката са Домом здравља и Болницом, као приоритет, договорили су набавку намјенских возила.

- Дошао сам на идеју да покушам нешто организовати, тако сам контактирао Нијемце, та хуманитарна организација, који су одмах реаговали, да им пошаљемо податке и о чему се ради. Идеја је врло брзо спроведена у дјело - истиче Новица Радовић. 

За једно возило новац је обезбиједила хуманитарна организација “Дијакони Винтенберг”, док је за друго Радовић са пријатељима прикупио укупно 35.000 евра. Намјенско санитетско возило, за транспорт и најзахтјевнијих пацијената, уручено је Болници “Михајло Лабало”.

- Свакако ћемо обогатити возни парк, а пацијентима омогућити безбрижнији, сигурнији и удобнији транспорт до установа до којих их будемо слали - задовољно је поручио др Велибор Миливојевић, директор Болнице у Невесињу.

Дотрајалост возног парка, заједничка је карактеристика за обје здравствене установе. Дом здравља је, из властитих средстава, купио намјенско возило за превоз дијализних пацијената у Требиње, три пута седмично. Због сталне употребе и дотрајалости, кажу из управе, срећна околност је што су добили ново.

- Значиће много, поготово у зимским условима. П, чак и у љетњим условима, када пацијентима треба пружити максимум што може да има, поред све муке коју имају у свакодневном животу - рекао је МИилосав Уљаревић, замјеник директора Дома здравља Невесиње.

Возила би требало да буду на располагању пацијентима послије празника.