latinica  ћирилица
04/01/2019 |  16:24 ⇒ 19:10 | Аутор: СРНА

Ђокић: На партнерским основама креирати најбоља рјешења

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је циљ ресорног министарства да о свим питањима у вези са пословањем реалног сектора и јавних предузећа отворено разговара на партнерским основама ради креирања најбољих рјешења.
Петар Ђокић и Лука Петровић - Фото: СРНА
Петар Ђокић и Лука ПетровићФото: СРНА

На састанку представника ресорног министарства са вршиоцем дужности генералног директора "Електропривреде Републике Српске" Луком Петровићем у Бањалуци истакнуто да ће цијене електричне енергије у Републици Српској и у случају тражене корекције остати значајно ниже него у окружењу - Федерацији БиХ, Србији, Црној Гори и Хрватској.

Корекција цијена потребна је због неопходности већих улагања у постојеће производне објекте и ради покретања инвестиционе изградње нових електрана, саопштено је из Министарства енергетике и рударства Републике Српске.

Представници "Електропривреде Републике Српске" детаљно су представили разлоге, као и структуру трошкова унутар предложених корекција цијена, након чега је отворена дискусија.

Представници пословне заједнице су нагласили да ово повећање није урачунато у цијену њихових производа за 2019. годину, те да ће оно проузроковати смањење рентабилности и повећати трошкове пословања.

Закључено је да ће ресорно министарство о овом питању сачинити посебну информацију и упознати Владу Републике Српске, а оно што је могуће учинити је да се активности "Електропривреде Републике Српске" спроводе у више фаза, водећи рачуна да се привреда не излаже новом повећању трошкова.

Састанак је организовало Министарство енергетике и рударства Републике Српске, а на захтјев Привредне коморе Српске.