latinica  ћирилица
04/01/2019 |  18:36 ⇒ 19:29 | Аутор: СРНА

Кошарац: Власт да формирају изборни побједници из Српске и ФБиХ

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац рекао је да је најбоље за БиХ када власт на заједничком нивоу формирају изборни побједници из Републике Српске и ФБиХ, и поручио да је јасно да у наредне четири године без СНСД-а неће бити рјешења.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је навео да се у ФБиХ још не зна ко су легитимни представници на заједничком нивоу, осим ХДЗ-а БиХ, који јесте легитиман представник хрватског народа.

"Постоји доста отворених питања у структури власти ФБиХ", напоменуо је Кошарац.

Према његовим ријечима, у ФБиХ постоји "босански лонац", који чине СДА и блок СДП БиХ, Наша странка и ДФ који води сличну политику према изборном побједнику из Републике Српске, односно СНСД-у са традиционалним коалиционим партнерима Социјалистичком партијом и ДНС-ом, које чине патриотски блок.

"Ко год чинио тај `лонац` мора знати да је СНСД незаобилазан фактор кроз партиципацију ове странке у Предсједништву БиХ, значајну партиципацију у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и доминантну у Дому народа у Клубу Срба. Свакоме ко је имало разуман јасно је да без СНСД-а у наредне четири године неће бити рјешења", поручио је Кошарац.

Он је нагласио да ће примарно политичко дјеловање патриотског блока у овом мандату бити поштовање Устава и ставова институција Републике Српске.

"Ми нисмо као неки који су претходне четири године водили полтронску и попустљиву политику. Желимо базично да се окупимо око наших институција и Устава и оног што је примарно и значајно за Републику Српску и да у том контексту тражимо рјешења на заједничком нивоу", истакао је Кошарац.

Он је подсјетио да су пробијени законски рокови када је ријеч о избору Савјета министара и упозорио да се у БиХ уводе неке нове праксе, што је видљиво из ставова бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да неком врстом ултиматума буде донесена одлука о избору предсједавајућег Савјета министара.

Кошарац напомиње да се у питање формирања Савјета министра покушава увести пакет НАТО интеграција, што је за Републику Српску потпуно неприхватљиво.

Он сматра да агенда за формирање власти на нивоу БиХ коју нуди блок СДП, Наша странка и ДФ представља политичку утопију, која је у потпуности ван уставних рјешења.

Кошарац је оцијенио да се тако жели омогућити дужи рок употребе садашњег сазива Савјета министара, јер је видљиво да су они водили попустљиву политику, која је игнорисала ставове институција Републике Српске.