latinica  ћирилица
04/01/2019 |  18:47 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Шта је позадина опструкција формирања новог Савјета министара?

Формирање Савјета министара касни искључиво због опструкција СДА и ДФ-а чији кадрови у Предсједништву БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић одбијају приједлог странака из Републике Српске да Зоран Тегелтија буде мандатар.

Предсједавајући Предсједништва Милорад Додик сматра да је стварна намјера сарајевских политичких странака да заобиђу изборне побједнике из Српске при формирању власти на нивоу БиХ, што практично није могуће.

Нема назнака да ће бошњачки и хрватски члан Предсједништва попустити. Свој пристанак и глас за Зорана Тегелтију условљавају наставком НАТО пута. Српски члан Предсједништва пак сматра да се иза блокаде крије тежња да се Савјет министара формира без СНСД-а и његових коалиционих партнера.

- Овај пут Савјет министара могао се формирати до Нове године и то није успјело зато што вјерујем да постоји хтјење у Сарајеву да се опет заобиђу изборни побједници из Српске али при томе имају проблем а то сам ја који сједим у Предсједништву, рекао је Додик.

Рок који је Предсједништво имало да предложи мандатара истекао је прије 10 дана. Одговорност за кашњење је на хрватском и бошњачком члану. Они не желе Србина на челу Савјета министара који би без сумње тему о НАТО чланству оставио по страни.

- То је разлог зашто мислим да би се могла да ускрати подршка будућем мандатару али кажем остаје да видимо да ли ће то бити промјењено, да не затварамо дијалог, истакао је Жељко Комшић, хрватски члан Предсједништва БиХ.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је да нема ништа против Тегелтије.

- Али европски и НАТО пут БиХ и економске реформе то су услови под којима ћу ја дати глас за тог кандидата, додао је он.

Неуспјех при конституисању Комисије за избор и именовање Савјета министара потврђује да "килаво" иде са формирањем власти на нивоу БиХ. Неизвјесно је хоће ли у току овог мјесеца поново бити одржана Комисија што имплицира да нема новог Савјета министара прије фебруара. Довољно времена да Денис Звиздић покуша да нас "уведе" у НАТО усвајањем тзв. Годишњег националног плана и поред става Српске о војној неутралности.

- Можемо да примјетимо да је у току "државни" удар, с једне стране се блокира формирање Савјета министара, блокира избор Зорана Тегелтије а с друге стране имамо активности Дениса Звиздића да нелегално прогура тај ГНП како га зову о чланству у НАТО, сматра Перишић.

Када је ријеч о Српској, парламентарна већина на нивоу БиХ чине странке окупљене око СНСД-а док су из Федерације извјесни ХДЗ БиХ и СДА. Ипак, због застоја у формирању власти у том ентитету могуће је да још неке партије буду дио бх власти или да чак истисну СДА и ХДЗ БиХ.