latinica  ћирилица
04/01/2019 |  19:22 | Аутор: СРНА

Вишковић и Милуновић сутра у Кравици

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић присуствоваће сутра у Кравици парастосу за 158 настрадалих Срба из овог мјеста и сусједних заселака, од којих су њих 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на Божић, 7. јануара 1993. године.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У 11.00 часова биће служен парастос страдалима у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици, а у 11.45 часова предвиђено је полагање вијенаца на спомен-обиљежје у Кравици, најављено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Парастос ће бити служен за 158 Срба из Кравице и сусједних заселака страдалих у одбрамбено-отаџбинском рату, од којих су 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на Божић, 7. јануара 1993. године.

Настављајући етничко чишћење започето у априлу 1992. године и уништавање свега што је српско, муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића, уз помоћ јединица са братуначког, власеничког и зворничког подручја упале су на Божић 1993. године у Кравицу, гдје су убиле 49, раниле 80 српских цивила и војника, а седам их је нестало од којих пет није пронађено ни након 25 година.

Међу онима који се још воде као нестали на Божић у Кравици су и двије жене.

Тога дана село је опљачкано и запаљено је 688 српских кућа на ширем подручју Кравице, око 2.000 помоћних и 27 друштвених објеката. Око 1.000 становника остало је без домова у једном дану и кроз сметове се пробило према Дрини избјегавши сигурну смрт.

Без једног или оба родитеља остало је 101 дијете.

Ни након 26 година нико није одговарао за убиства и злочине у Кравици, нити за остале злочине у бројним српским селима у средњем Подрињу.