latinica  ћирилица
04/01/2019 |  19:44 ⇒ 05/01/2019 | 09:22 | Аутор: РТРС

Љубица Божуновић- један од десет најбољих педагога иноватора у БиХ

Дјецу не треба да водимо, већ да их усмјеравамо – парола је Љубице Божуновић. Са своја три рада намијењена малишанима предшколског узраста један је од десет најбољих педагога иноватора у БиХ, и једини просвјетни радник из Српске чији се рад нашао међу дест најбољих за Годишњу награду за иновативне наставнике.

Шест година је чекала на запослење, само десет мјесеци ради, а иза ње су већ резултати и радови којима се и она, али и установа у којој је запослена поносе.

Љубица Божуновић педагог је у прњаворском вртићу "Наша радост".

Књига за родитеље дјеце предшколског узраста, која говори о важности учења у најранијој доби, збирка кратких текстова намијењена богаћењу фонда ријечи и развоју говора, њена су два рада.

"Трећа јесте ова дидактичка игрица која јесте намијењена за игру одраслог и дјетета гдје би из тог разлога хтјела да скренем пажњу и мотивишем родитеље да на квалитетан начни искористе слободно вријеме, у суштини да се учи кроз игру", рекла је Божуновићева.

А цијела идеја учења кроз игру заправо је једноставно реализована. Дјеца прво извлаче једну од четири боје, потом насумично бирају питање на које одговарају и тако заједно са педагогом долазе до новог сазнања које усвајају.

Овакав приступ настави све је чешћи. Ипак Љубица је једина из Српске чији је рад ушао у најбољих десет у избору за Годишњу награду за иновативне наставнике, сарајевског Центра за образовне иницијативе. Иновативан приступ настави – учење уз игру, воле и малишани.

"Само подстицање креативности код дјеце, није битно да ли је основна или предшколска установа, стварно доприноси бољем квалитету и учења и сналажења, не само у школи него и у животу уопште. Међутим, све зависи од тога колико су просвјетни радници спремни да улажу у себе, труд, рад и залагање у посао, јер у овај посао и треба да крећемо из љубави, а најмање из било какве користи", нагласила је Божуновићева.

Подстицај у виду бољих услова и већих плата користио би просвјетним радницима, који би онда у већој мјери настави приступали креативно, сматра Љубица.

Признаје да њен рад, осим предлошске установе у којој ради још увијек није препознат. Зато се и не може наћи у слободној продаји, јер би она, као идејни творац требало да сноси одређени дио трошкова, на шта тренутно није спремна.