latinica  ћирилица
05/01/2019 |  15:29 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

"Трка за живот" продужила живот Борису Бједову из Брчког?

Борис Бједов из Брчког, осам година болује од болести која му је потпуно уништила бубреге. Изгубио је наду да може сакупити неопходан новац, након којег би му извршена трансплантација бубрега. Ипак, десило се чудо. За мање од мјесец дана прикупљен је новац, и то више него што је потребно за операцију. Након ове вијести, четворочланој породици Бједов враћени су осмијеси на лица.

Умјесто потребних 60.000 КМ, за мање од мјесец дана прикупљено је 70.000 марака за трансплантацију бубрега Бориса Бједова у Француској. У рекордном времену, рекордан и износ, каже Бједов.

"Мислим да нико од нас ово није очекивао, није било реално очекивати у оваквој финансијској ситуацији да се прикупи толики износ за мјесец дана. Ето, Богу хвала успјели смо", каже Борис.

У акцији борбе за живот Бориса Бједова учествовало је много грађана Брчког, локална Влада, приватна предузећа, па и институције које се баве културом. Фолклорна група "Просвјета" на годишњем концерту је прикупила 3.000 марака.

Главни посао у прикупљању средстава обавила је Хуманитарна организација "Трка за живот", којој је ово четврта оваква активност у протеклој години.

"Иначе ове акције трају по два - три мјесеца, али сви смо се ангажовали и стварно је то ишло тако брзо што на наше велико изненађење. У нову годину смо ушли са једном великом побједом", истиче Боро Илић, предсједник ХО "Трка за живот".

Коначно је и радост на лицима четворочлане породице Бједов. Већ је потписан уговор са државном клиником у француском граду Греноблу, гдје ће трансплантација бити урађена.

Бједови очекују да би позив из клинике у Француској могао да услиједи након божићних празника. Љепши дар овој породици у вријеме божићних празника и није могао да буде.

"И овај примјер је доказ да ми је хумана акција грађана подарила даљи живот. Исказујем неизмјерну захвалност свима, каже Борис Бједов.