latinica  ћирилица
07/01/2019 |  14:48 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Ђоко и Милева Ђорђевић - хероји који су изродили петнаесторо дјеце

Божићна радост, када се прославља рађање живота над животима, најбољи је повод и да се присјетимо великих хероја у прошлом вијеку, родитеља који су рађали бројно потомство. Међу њима, Ђоко и Милева Ђорђевић из Бара код Фоче који су у складном браку изродили петнаесторо дјеце.

Седамдесетпетогодишњи Славко Ђорђевић један је од петнаесторо дјеце Ђока и Милеве Ђорђевић. Ријеткост у историји Милеви даје титулу хероине – од осам синова и седам кћерки, два пута рађала је двојке и једном тројке. Од којих су добили 24 унучади и 34 праунучади. 

"Петоро је нажалост много прије мене преминуло. Нисам их упамтио, а ово десеторо је било живо до овог задњег рата. Било је шест синова и четири сестре. За вријеме рата једно је убијено, а послије рата је двоје преминуло", рекао је Ђорђевић.

У породичном складу су од земљорадње и сточарства стварали, а да никад нису отишли љекару. Славко пензионисани медицинар истиче да је мајка носила терет живота са оцем, али и сама је износила и најтеже битке. 

"Моја мајка се сама порађала. Сама је подвезивала пупчане врпце. То ми никако није јасно, али знам и да је имала лагане породе", додао је он.

Живјели су у омаленој кући - спаваћа соба и кухиња са огњиштем и веригама. Посебно су чували и поштовали благо - стоку. Њена вриједност огледа се и у обичајима о Божићу.

"Сјећам се добро. Отац је доводио вола до врата и давао му хране. Био је тако миран, као да је знао што долази. Он је био једна врста положајника", истакао је Ђорђевић.

Честити хероји свог времена доживјели су дубоку старост. Ђоко је преминуо у 85.години 1992.године, а Милева тринаест године касније у деведетдеветој години.