latinica  ћирилица
08/01/2019 |  12:38 | Аутор: РТРС

Положени вијенци на Спомен-костурницу палим борцима ВРС (ФОТО)

Поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске данас су положени вијенци на Спомен-костурницу на бањалучком Градском гробљу, гдје су похрањени посмртни остаци 670 лица која још нису идентификована.
Делегације полажу вијенце на Спомен-костурницу палим борцима ВРС - Фото: РТРС
Делегације полажу вијенце на Спомен-костурницу палим борцима ВРСФото: РТРС

Вијенце су положили делегација Владе Републике Српске на челу са премијером Радованом Вишковићем, а у којој су били и министар унутрашњих послова Драган Лукач и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

Вијенац је положила и делегација Народне скупштине Републике Српске у којој су били посланици Давор Шешић, Горан Селак и Маринко Драгишић.

Посланик Социјалистичке партије у НСРС Горан Селак истакао је да 9. јануар представља празник којим народ Републике Српске треба да се поноси, али И да ода дужну почаст борцима Војске Републике Српске који су створили Српску.

- Дан Републике Српске је велики празник за наш народ. Прије 27 година, рођена је Република Српска, а за њен опстанак у ратним годинама многи су поднијели велике жртве. Зато је ово прилика да одамо почаст борцима Војске Републике Српске који су у њене темеље уградили своје животе. Наша дужност је да их се сјећамо, да их помињемо и да будемо захвални јер данас живимо у слободној Републици Српској. Наша обавеза је да то сјећање чувамо и за следеће генерације које ће славити 9. Јануар. Да они који су дали своје животе за Републику Српску никад не буду заборављени – истакао је Селак.

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран, изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Драган Вуковић, делегација Вијећа народа Српске у којој су били Франц Сошња и Војислав Глигић, те представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, као и Савеза општина и градова Српске.

Вијенци су положени и на гробницу 12 бањалучких беба.