latinica  ћирилица
08/01/2019 |  12:48 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

Одбор: За Србе у ФБиХ посла нема

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ у саопштењу за јавност упозорава да се на територији ФБиХ систематски, плански и организовано Србима крши право на запослење.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Одбор наводи, да у новоформираној Влади Кантона Сарајево, коју чине премијер кантона и 12 кантоналних министара, има само један Србин.

Новоформирана Влада Унско-санског кантона коју чине премијер и девет министара нема ниједног Србина министра.

У министарствима Федерације БиХ је честа појава да се Бошњаци у пријави на конкурс изјашњавају као Срби да би добили посао, наводи Одбор.

У администрацији МУП-а Унско-санског кантона је запослено само 1,74 одсто Срба, иако су Срби чинили преко 30 одсто становништва 1991. године. 

У МУП Сарајевског кантона је запослено 3,04 одсто Срба, а Срби су на територији тог кантона чинили око 30 одсто становништва.

Структура запослених по националној припадности у министарствима, управама и јавним предузећима на нивоу ФБиХ и на нивоу кантона је понижавајућа за српски народ. Честа је појава да кантонална министарства и јавна предузећа немају  ниједног запосленог Србина, наводе из Одбора за заштиту права срба у ФБиХ.

У административним службама 70 општина ФБиХ се на прсте руку могу пронаћи запослени Срби, а чести су примјери општина да није запослен ниједан Србин, иако је према попису било и преко 20 одсто Срба. Изузетак су општине Дрвар, Грахово, Босански Петровац и Гламоч.

У данима када српски народ обиљежава православни Божић и дочекује Православну нову годину, Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ указује да су Срби у ФбиХ конститутивни само "на папиру", хиљаде српских села нису обновљена и власти ФБиХ на свим нивоима се "труде" да Срби потпуно нестану са подручја ФБиХ, закључује Одбор у саопштењу, које је потписао предсједник Одборас Ђорђе Радановић.