latinica  ћирилица
09/01/2019 |  10:12 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Оснажена Српска дочекује свој празник

Декан Факултета безбједности у Бањалуци Предраг Ћеранић оцијенио је да нису успјели сви покушаји оспоравања Дана Републике Српске од Сарајева и западних центара моћи и да оснажена Српска дочекује свој празник - 9. јануар.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

"Очекујем да дефиле буде за један степен на вишем нивоу него претходне године, јер сам се увјерио да су припадници Министарства унутрашњих послова на висини задатка, као и цивилни сектор", рекао је Ћеранић.

Он је за "Спутњик" навео да ће куриозитет дефилеа бити то што ће један ешалон бити у униформи Српске војске која је прије стотину година ушла у Бањалуку, док ће један официр на белом коњу ићи испред њих.

Ћеранић је рекао да је као професор безбједности у непосредном контакту са припадницима МУП-а и других агенција, истакавши да је МУП Српске протекле године радио у веома сложеним условима.

Према његовим ријечима, МУП је био изложен великим притисцима, тенденциозном извјештавању мејнстрим медија и низу неоснованих оптужби.

Он је додао да је спроведен "атак на јавно мњење" с намјером да се окрене против полиције Републике Српске, али да нису успјели у томе и да је МУП наставио да ради неометано.

"Једна породична трагедија је максимално исполитизована, њом се манипулисало и коришћена је као окидач незадовољства на министра и МУП. То је зато што су страни центри моћи маркирали то Министарство као баријеру која се мора сломити, да би се дошло до оног ко обавља највише дужности", рекао је Ћеранић.

Према његовим ријечима, циљ је био и да се дискредитује полиција Републике Српске и да се грађани окрену против ње и онда би ствари ишле саме од себе.

"Али, нису успјели, јер је МУП показао стаменост, да је институција која је произишла из народа", рекао је Ћеранић.

Он је подсјетио да је прва институција Републике Српске 1992. године била управо МУП, истакавши да је то "био први корак ка самосталности"

Ћеранић је додао да је много људи дало живот за тај циљ и да од Новог Града до Требиња нема полицијске станице испред које се не налази обиљежје палим припадницима МУП-а.

"Све то нас обавезује да истрајемо и сачувамо слободу за будуће генерације, а Србима у БиХ нема слободе без Републике Српске и њеног политичког капацитета који обезбјеђује опстанак нашег народа", закључио је Ћеранић.

Република Српска данас слави 27. рођендан. Основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

Положај и овлаштења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ. Српска од свог формирања има законодавну, судску и извршну власт.