latinica  ћирилица
09/01/2019 |  13:40 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

Нису изабрани замјеници предсједавајућег Парламента ФБиХ

Предсједавајући Представничког дома Парламента ФБиХ Елвир Карајбић дао је једночасовну паузу, након што је констатовао да ниједан од три предложена кандидата за замјеника предсједавајућег овог дома није добио потребан број гласова.
Парламент ФБиХ - Фото: РТРС
Парламент ФБиХФото: РТРС

За замјеника предсједавајућег Представничког дома из реда хрватског народа посланички клуб странака које предводи ХДЗ БиХ предложио је Младена Бошковића, ДФ-Грађански савез Мару Ђукић, док је за потпредсједника из реда осталих народа Клуб Наше странке предложио Сабину Ћудић.

Након завршетка конститутивне сједнице, данас ће почети и ванредна сједница Парламента ФБиХ на којој би по хитном поступку требало да буде разматран Приједлог буџета ФБиХ за ову годину, као и приједлог закона о његовом извршавању.

Влада Федерације БиХ утврдила је 12. децембра и Парламенту ФБиХ на усвајање упутила Нацрт буџета ФБиХ за ову годину од 2.653.843.356 КМ, који је за 335,8 милиона КМ или 11 одсто мањи од буџета за 2018. годину.

Из Парламента ФБиХ раније је најављено да ће прва ванредна сједница Представничког дома бити одржана након завршетка наставка конститутивног засједања, које је прекинуто 27. новембра због неслагања странака о именовању предсједавајућег Дома у наредном четворогодишњем мандату.

На дневном реду сједнице је Приједлог закона о допуни Закона о буџетима у ФБиХ.

Пред посланицима ће се наћи финансијски планови Федералног завода за запошљавање, Федералног завода за пензијско и инвалидско осигурање и Завода здравственог осигурања и реосигурања ФБиХ за ову годину.

Федерални медији јављају да се пред зградом Парламента ФБиХ у Сарајеву окупило око 50 некадашњих бораца тзв. Армије БиХ, који су поручили да не одустају од захтјева за објављивање јединственог регистра бораца, укидање финансирања многобројних борачких удружења из буџета и борачки додатак.