latinica  ћирилица
10/01/2019 |  15:57 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

У Брчком обиљежен Дан Републике Српске (ФОТО)

У Брчком је обиљежен Дан Републике Српске којем је присуствовала и предсједница Српске Жељка Цвијановић. Поручила је да Српска није непријатељски настројена према било којој вјери или нацији, али мора да се бори против неправде и лажи које се о њој шире.Истиче да присуство великог броја људи прослави поводом 9. јануара у Брчком показује чврсту везу између Републике Српске и њених држављана у дистрикту.

Предсједница Цвијановић рекла је да политичком Сарајеву смета чињеница да је Република Српска рођена прије рата, а да је одбрањена у рату који је Србима у БиХ био наметнут.

Истиче да Република Српска постоји и функционише да њени грађани хоће да је чувају и она је доказ за сигурне животе те да се тиме не жели зло никоме.

Цвијановићева је истакла да је поносна што људи разумију колико је важно да јачају Српску. Поводом негативних коментара из Федерације БиХ на рачун прославе Дана Републике Српске, Цвијановићева каже да су у Српској навикли на ту хистерију, која траје годинама и долази из политичког Сарајева сваки пут када се обиљежава Дан Републике. 

Брчко -полагање вијенаца (Фото: СРНА)

"Њима смета чињеница да Република Српска није продукт рата, да је имала своје институције, територију, народ, ефикасну власт годинама прије него што је верификована Дејтонским мировним споразумом", додала је она.

Она је навела да је Српска годинама показивала бригу за грађане дистрикта и да су од тога корист имали сви, без обзира на то којем народу да припадају. 

Предсједница Спрске је додала да су бројни пројекти које је Република Српска реализовала на простору дистрикта, али да је најважније да људи у Брчком, разумију колико је важно што је Република стабилна и јака.

У Брчком је велика колективна свијест о припадању Српској, и то је нешто што је гаранција блиских односа Дистрикта са влашћу Републике Српске, истакао је градоначелни Синиша Милић. Свако другачије тумачење је, каже, неистинито и злонамјерно.

Брчко - прослава Дана Републике (Фото: СРНА)

"Постоји овдје у Брчком врло изражена колективна свијест о припадности Републици Српској, о томе да су људи који живе овдје имали право на основу арбитражне одлуке да се изјасне да су држављани Републике Српске и они су то масовно и учинили", нагласио је Милић.

Српска је годинама показивала бригу за грађане дистрикта а примјер је и да је обезбјеђивала електричну енергију за Брчко знатно јефтиније него Федерација БиХ. 

"Само у 2018. години из буџета Републике Српске за различите пројекте у Брчком издвојено 2,2 милиона марака. Поред тога, обезбјјеђена је и донација из Владе Србије од милион евра. Значи скоро четири милиона марака", навео је министар индустрије и и енергетике Републике Српске Петар Ђокић.

Борци су ти који полажу велико право на то да Република Српска егзистрира и у Брчком. Само у Првој Посавској од девет хиљада бораца, који су бранили овај дио коридора живота, лакше или теже је рањено око три хиљаде бораца

"Нажалост, њих 445 је изгубило своје животе и они су уградили своје животе у темеље Републике Српске", изјавио је предсједник Борачке организације Брчко Цвјетко Симић.

За грађане је веома важно што се Република Српска брине о њима и у Брчком и да подржава бројне пројекте.

Предсједница Српске положила је вијенац код Споменика српским браниоцима Брчког а након обраћања грађанима, протојереју ставрофу Славку Максимовићу, уручила ''медаљу заслуга за народ'',