latinica  ћирилица
13/01/2019 |  13:22 | Аутор: СРНА

ЦИК БиХ: Кандидатске листе доставило пет од 10 кантоналних скупштина

Централној изборној комисији БиХ кандидатске листе за избор делегата у Дом народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ до сада је доставило пет од 10 кантоналних скупштина, иако је рок за ове активности прошао.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

"ЦИК је примио и овјерио пет кандидатских листа", изјавила је Срни портпарол Комисије Максида Пирић.

Према њеним ријечима, овјерене су кандидатске листе за федерални Дом народа из Тузланског, Сарајевског, Зеничко-добојског, Унско-санског и Западнохерцеговачког кантона.

"Овјерене листе враћене су кантоналним скупштинама да проведу посредне изборе за Дом народа Парламента ФБиХ и да нам доставе резултате", додала је Пирићева.

Процедуру избора делегата у федерални Дом народа завршила су два кантона - Тузлански и Западнохерцеговачки, при чему је Скупштина Западнохерцеговачког кантона изабрала три од пет делегата и то само из реда хрватског народа, док делегати из српског и бошњачког народа нису изабрани.

Рок за избор делегата у Дом народа Парламента Федерације БиХ, који се бирају на основу упутства ЦИК-а, истекао је крајем децембра.

Упутство ЦИК-а подразумијева расподјелу мандата према резултатима пописа становништва из 2013. године, што је оспорава дио странака из ФБиХ, а четвртина федералних посланика поднијела је Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности овог упутства.

Формирање Дома народа Парламента ФБиХ услов је за формирање власти у Федерацији, али и окончање формирања власти на нивоу БиХ.

Без федералног Дома народа не може бити завршено конституисање Дома народа парламента БиХ, а више политичара из ФБиХ као услов за избор Савјета министара поставили су конститусиање федералних власти.

Након октобарских општих избора Република Српска је у законом прописаним роковима испунила све своје обавезе у вези са спровођењем изборних резултата, укључујући и избор делегата за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.