latinica  ћирилица
13/01/2019 |  13:41 | Аутор: СРНА

Давидовић: За субвенције за стамбене кредите 1,7 милиона КМ

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске обезбиједило је 1,7 милиона КМ за ову годину за програм субвенционисања каматних стопа на стамбене кредите за младе и младе брачне парове, рекла је ресорни министар Соња Давидовић.
Соња Давидовић (Фото:Oslobodjenje) -
Соња Давидовић (Фото:Oslobodjenje)

Давидовићева је навела да је у ову сврху од почетка реализације програма 2008. године утрошено укупно око 9.790.000 КМ, те одобрено 3.398 субвенција, са циљем да се младима и младим брачним паровима до 35 година старости, омогући да ријеше стамбено питање.

"Ријешено стамбено питање један је од битних предуслова за оснивање и развој здраве породице, као и повећање наталитета и останак младих у Републици Српској", рекла је Давидовићева у интервјуу за Срну.

Она је навела да се у оквиру овог програма субвенционише један процентни поен каматне стопе на одобрени стамбени кредит из средстава Инвестиционо-развојне банке Српске, те оцијенила да је то једна од успјешнијих активности које реализује Министарство.

Дадовићева је навела и да ће Министарство заједно са партнерима из институција и организација активно радити и на реализацији мјера у складу са стратешким циљевима Омладинске политике Републике Српске од 2016. до 2020. године у циљу свеобухватног побољшања положаја младих у Републици Српској, те израдити и Стратегију за унапређење и развој волонтирања у Републици Српској за наредних пет година.

"Заједно са осталим надлежним министарствима настојаћемо да Влада пружи већу подршку талентованим младим људима, будућим покретачима развоја друштва, у циљу њиховог развоја и останка у Републици Српској", рекла је Давидовићева.

Она је подсјетила да је ресорно министарство у претходном периоду доста урадило на актуелизовању демографских проблема, као и доношењу значајних докумената који се односе на ову проблематику, те најавила да за ову годину доношење нове Стратегије за унапређење подршке породицама 2019-2023.

"Ова стратегија ће обухватити стратешке циљеве као што су унапређивање правног оквира, развој пронаталитетних мјера популационе политике, развој системских мјера подршке и услуга породици, активирање јединица локалне самоуправе на унапређивању и развоју мјера подршке породици, те промоција породичних вриједности", навела је Давидовићева.

Она је упозорила да се Република Српска данас сусреће са израженим демографским проблемима међу којима доминира интензивно смањење природног прираштаја, односно недовољно рађање дјеце.

"Мјером увођења материнског додатка за све незапослене породиље у износу од 405 КМ Влада Републике Српске жели унаприједити систем дјечије заштите у Републици Српској, првенствено његов пронаталитетни карактер у смислу стимулације рађања дјеце, приближног уједначавања права незапослених мајки са дјецом у односу на запослене мајке, те једнократном новчаном накнадом за случај рођења трећег и четвртог дјетета у породици", појаснила је Давидовићева.

Према њеним ријечима, Министарство ће наставити и настојати да додатно унаприједи сарадњу са Министарством омладине и спорта Србије кроз израду и реализацију активности из годишњих Акционих планова сарадње у омладинском пољу.

Осим те, додала је она, биће настављена и сарадња са Комитетом за омладинску политику и сарадњу са невладином организациојом из Санкт Петербурга у складу са "Мапом пута активности за реализацију списка приоритетних праваца сарадње између Владе Санкт-Петербурга /Руска Федерација/ и Републике Српске за период од 2017. до 2019. године".

Говорећи о ресору спорта, Давидовићева је рекла да су спортске организације и комплетна спортска јавност једногласни да је потребан нови Закон о спорту, те да ће Министарство убрзо формирати радну групу, а потом и организовати јавне расправе како бисмо у сарадњи са клубовима и стручном јавношћу пронашли најбоља законска рјешења.

"Морамо предузети све што је у нашој надлежности да системски ријешимо одређена питања која сада успоравају развој спорта у Републици Српској. Искористићемо и позитивна искуства из Србије, односно Министарства омладине и спорта, с којим имамо одличну сарадњу а све с циљем на направимо најбоље законско рјешење", рекла је Давидовићева.