latinica  ћирилица
13/01/2019 |  15:49 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Помозимо изградњу новог дома Драгице и Смиљке Симић

У пожару који је уочи Нове године избио у Доњим Загонима изгорио је дом Драгице Симић и њене 86-годишње мајке Смиљке. Њих двије остале су без ичега. Драгичина плата и пензија њене непокретне мајке недовољне су да би оне могле да обнове кућу без помоћи људи добре воље.

За сат времена ватрене стихије Драгица и њена мајка Смиљка изгубиле су све што су имале. Остало је згариште, пожар је уништио све, а брзом реакцијом комшија непокретна старица успјела је да избјегне и смрт.

"Тешко је то, видио сам дим, а знам да је непокретна и не знам шта ћу затећи. Потрчао сам и баку нашао овдје на вратима, била су полуотворена и извукао је вани", прича Миро Пантић, комшија породице Симић.

У вријеме пожара Драгица је била на послу, а њеној повријеђеној мајци помоћ је пружена у бијељинској болници.

"Kомшија је рекао да се запалила кућа, бака је жива, само то сам чула. Када сам пришла кући, ватрогасци на крову гасе ватру, осјећај је био неописив, страва и ужас", потресно појашњава Драгица Симић.

Старица Смиљка је 1932. годиште, болесна, готово непокретна, а овај несретни догађај ју је дотукао. Сада су смјештене у домаћинству Драгичине сестре.

"Kад јој кажем да је све уништено, она ми тражи да јој додам штап, незнајући да је буквално све изгорило. Kолицима сам је извозила напоље, понекад би лежала на љуљашци кад је лијепо вријеме", истиче Симићева.

Њихов дом који је нестао у пожару изградиле су 2016. године, а плата и мајчина пензија недовољне су да би поново почеле градњу.

Драгица Симић каже да је неопходна помоћ за мајку и њу како би изградиле дом и започеле нови живот, док на помисао да ли ће успјети у томе, слијеже раменима.

Драгица и Смиљка помоћ су тражиле од градске управе и сада чекају.

Уједно сви који би то могли да учине био би препород за Симиће који су остали без игдје ичега.