latinica  ћирилица
14/01/2019 |  10:23 | Аутор: СРНА

Одаловић: Изузетан политички значај Путинове посјете

Политички значај предстојеће посјете предсједника Русије Владимира Путина Србији изузетно је велики, а, осим радног, она има и манифестациони дио који ће потврдити пријатељске односе Србије и Русије, изјавио је данас генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић.

"Ово је посета великог пријатеља Србије и Србија ће и са безбедносног и са сваког другог аспекта учинити све да на најбољи могући начин дочека председника Путина", рекао је Одаловић за Радио-телевизију Србије.

Одаловић је навео да ће око 20 споразума, који ће бити потписани, још више учврстити међусобне односе и обезбиједити и Србији и Русији одређене бенефите.

"Србија иде својим путем и радимо све оно што је у интересу наше државе, јачамо односе са Русијом, али и Кином и многима који су спремни да на заједничким интересима функционишемо заједно. Ми не заговарамо ни изолацију, ни санкције", рекао је Одаловић.

Он је указао да је са безбједносног аспекта ово захтјеван догађај и истакао да ће бити осигурана пуна безбједност посјете руског предсједника.

Предсједник Србије Александар Вучић у четвртак, 17. јануара, биће домаћин посјете предсједника Русије Владимира Путина Србији.

Међу споразумима који ће бити потписани требало би да буду уговори о изградњи жељезничких коридора, прикључење Србије на гасовод "Турски ток", испорука тенкова и оклопних транспортера, као и извоз прехрамбених производа из Србије у Русију.

Најављена је и могућност да Путин и Вучић посјете и Храм Светог Саве на Врачару, чију изградњу је значајно помогла Русија.