latinica  ћирилица
14/01/2019 |  12:53 ⇒ 12:53 | Аутор: СРНА

Руководство ОВК позива на бојкот Специјалног суда

Руководство Удружења бивших припадника терористичке ОВК позвало је припаднике ОВК, који би ових дана требало да буду саслушани у Хашком трибуналу, да не дају изјаве и да ћутањем одбаце било какву сарадњу са Специјалним тужиоцима у Хашком трибуналу.

Руководство бивших припадника ОВК у саопштењу одбацује позиве које је Специјално тужилаштво упутило бившим командантима ОВК да се одазову на информативне разговоре, оцјењујући да се тиме настоје обезбиједити докази за подизање оптужница против припадника ОВК.

"Информативне разговоре, пракса коју су примјењивали припадници бившег југословенског режима, преузело је Специјално тужилаштво новоформираног суда у Хагу и њима настоји обезбиједити доказе за оптужнице против стотина бивших припадника ОВК", наводи се у саопштењу.

Удружење бивших припадника ОВК позвало је "саборце да на сваки начин одбију било какву сарадњу са Специјалним судом у Хагу јер ће само бојкотом успјети да избјегну подизање оптужница заснованих на документацији коју је доставила Србија".

Специјално тужилаштво, сматрају бивши припадници ОВК, у обавези је да своје доказе само поткријепи материјалним доказима на суђењима, а не да бивше припаднике ОВК користи као извор информација и доказа за наводне злочине које су починили припадници ОВК.

У Хашком трибуналу налази се осам припадника бивше ОВК који су позвани да се изјасне о наводима извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија и Клинта Вилијамсона, специјалног тужиоца у вези злочина почињених у Жутој кући на сјеверу Албаније и о злочинима почињеним над цивилним становништвом, углавном Србима, од почетка 1998. до краја 2000. године.

Специјални суд за злочине ОВК формиран је како би се процесуирали наводи из истраге коју је за Савјет Европе сачинио специјални извјестилац Дик Марти.

Мартијев извјештај навео везе највиших команданата ОВК са ратним злочинима, прогоном неалбанског становништва и везама са организованим криминалом, након чега је ЕУ основала посебан суд који ће се бавити процесуирањем виновника ових злочина. /