latinica  ћирилица
14/01/2019 |  19:16 ⇒ 19:17 | Аутор: СРНА

У Хагу саслушан командант злочиначке ОВК Рустем Мустафа

Један од команданата терористичке ОВК Рустем Мустафа саслушан је у Хагу пред Специјалним судом за ратне злочине ОВК.

Вишечасовно давање исказа Мустафа, који је био командант злочиначке ОВК за подручје Подујева, завршио је у 17.15 часова и у складу са пропизицијама Суда није се обратио новинарима.

Према писању медија у Приштини, изјаву за медије неће дати ни специјални тужилац.

Исказ би пред овим судом у Хагу у сриједу, 16. јануара, требало да да командант злочиначке ОВК за регион Дренице Сами Љуштаку.

Рустем Мустафа први је командант терористичке ОВК који је дао исказ пред Специјалним судом у Хагу.

Мустафа и Љуштаку послије рата остали су активни на косовској политичкој сцени у оквиру Демократске партије Косова, на чијем челу је донедавно био актуелни предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи, а сада је води Кадри Весељи, предсједник скупштине самопроглашеног Косова.

Рустем Мустафа је послије рата био посланик косовске скупштине, а Љуштаку је годинама био градоначелник.

Приштински медији пишу да ће Љуштакуа пред Специјалним судом у Хагу бранити Џефри Најс, који је, како се наводи, тражио за то од косовског тима 2.200 евра по дану и надокнаду путних трошкова.

Газета експрес објавила је да је данас у канцеларији специјалног тужилаштва у Приштини саслушан Сабахудин Цена, бивши припадник ОВК у области Паштрик.

На списку Специјалног тужилаштва осумњичених за злочине почињене над цивилним становништвом налази је 107 имена припадника ОВК, међу којима су Тачи и Весељи.

Поводом првих саслушања у Хагу, портпарол ЕУ Маја Коцијанчич рекла је да "суд ради свој посао", а да је ЕУ јасна када је ријеч о помирењу у региону и питањима ратних злочина.

Специјални суд за злочине ОВК формиран је да би се процесуирали наводи из истраге коју је за Савјет Европе сачинио специјални извјестилац Дик Марти.