latinica  ћирилица
15/01/2019 |  08:01 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

Бошњаци да искористе прилику за пристојне односе са Београдом

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је Бошњацима у БиХ да неће имати бољу прилику у Србији од ове данас за изградњу пристојних односа између Сарајева и Београда.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"Искористите то...Имате пријатеље у Београду и у Србији", рекао је Вучић за ТВ "Пинк".

Он је оцијенио да му се чини да Бошњаци праве исту грешку као Срби у периоду од Другог свјетског рата до деведесетих година /20. вијека/, а то је самовиктимизација и очекивање да ће други морати да понављају оно што они мисле.

Вучић је истакао да многи од Бошњака не желе да виде рационално жељу код српског руководства за добрим односима са Бошњацима, већ желе да Срби говоре све оно што Бошњаци говоре, мада има и неких Бошњака који то виде.

"Ми не видимо ствари на потпуно исти начин, у нечему смо слични, у нечему нисмо. Не видимо улогу Орића на исти начин, нити начин стварања Републике Српске. Али, то не значи да не желимо БиХ као партнера. Искористите то, имате пријатеље у Београду, имате пријатеље у Србији", рекао је Вучић.

Вучић је оцијенио да они, међутим, желе да то користе само ако су Срби у свему сагласни са њима, али да се то никада неће догодити.

Он је истакао да је Србији потребно да чува мир у БиХ, да чува интегритет БиХ, али и интегритет Републике Српске у БиХ.

"Посебно сам поносан на добре односе са Републиком Српском и на то што Милорад Додик и Жељка Цвијановић увек кажу да у конкретним мерама и стварима имају најбољу сарадњу са Србијом", рекао је Вучић.

Он је истакао да се труди све вријеме да сваким својим наступом подстакне добре односе Срба и Бошњака "јер после односа Срба и Албанаца, то ће бити кључни односи које Србија мора да решава у будућности".

"Сваким својим потезом сваки пут истакнем поштовање интегритета БиХ", рекао је Вучић.

Говорећи о Хрватима у БиХ, Вучић је оцијенио да су направили исту грешку као Срби са Косовом и да нису хтјели ентитет или нешто слично јер су мислили да је цијела БиХ њихова, што је концепт "црвене Херцег-Босне", односно Хрватске.

"Имали су у доба НДХ целу Босну под својом контролом и рачунали су - то је наш вјековни териториј, како кажу. А онда су остали без Вареша, почели да губе општине у централној Босни. Свуда су Бошњаци постали доминантана снага", рекао је Вучић.

Он је навео да је у Бусовачи, Витезу само још два до три одсто више Хрвата, него Бошњака, да у Новом Травнику, Травнику Хрвата готово да нема, у Бугојну их је свега 10 до 12 одсто од некадашњих 35 одсто, у Горњем Вакуфу/Ускопљу их је 35 одсто, а било је 50 одсто, те да је остало још Жепче и Крешево које је мало село и општине западно од Мостара и Стоца.

"Све место за местом губе. Сличне ствари су се дешавале и нама на Косову. Нисмо извукли поуку, нису ни они из своје политике. И једни и други смо много грешака направили у прошлости и ако се не опаметимо, губићемо и у будућности... Данас су они свесни све више својих грешака као и ми на Косову и Метохији", рекао је Вучић.

Он је истакао да Срби и Хрвати у међусобним сукобима ништа не добијају и да је зато добро да почну да сарађују и озбиљно разговарају.

Вучић је оцијенио да се никада Срби и Хрвати неће сагласити у вези са операцијом "Олуја" и да ће Хрвати то хвалити, а Срби говорити све најгоре о њој.

"Али, то нема везе са будућношћу. У будућности морамо да се састанемо и договоримо да је градимо на другачији начин", рекао је Вучић.