latinica  ћирилица
15/01/2019 |  10:25 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Притисци да БиХ уђе у НАТО без консензуса воде новој нестабилности

НАТО путем дијела бошњачке елите врши до сада невиђени притисак на Републику Српску да БиХ постане чланица Североатлантске алијансе на нелегалан начин, онако како је то урађено у Црној Гори и како се ради у БЈР Македонији, без широког консензуса њихових грађана, што ствара услове за нови конфликт и стагнацију БиХ, рекао је Срни Срђан Перишић, савјетник за политичка питања српског члана Предсједништва БиХ.
Срђан Перишић (фото:BKTVNews) -
Срђан Перишић (фото:BKTVNews)

Перишић, који на Универзитету у Источном Сарајеву предаје политичке науке, навео је да НАТО више не сагледава развијеност демократије и вољу грађана земље која изрази спремност за чланством, како је то рађено раније, већ се руководи искључиво геостратешким и геополитичким разлозима контроле простора, у овом случају Балкана и БиХ.

НАТО, додао је он, не интересује да притисци за учлањењем у ту алијансу изазивају сукоб и нестабилност те земље.

"Улазак у НАТО до деведесетих година 20. вијека подразумијевао је сагледавање, анализу демократских капацитета државе кандидата, а посебно поштовање воље њених грађана, тако да је чланство у тој организацији представљало и одређени развојни напредак земље чланице. Међутим, послије бомбардовања Српске 1995. године и агресије на Србију 1999. године, НАТО се руководи искључиво геостратешким разлозима. То су окруживање Русије, онемогућавање њеног економског, енергетског, политичког и културног присуства у Европи. На Балкану НАТО има задатака да онемогућава српски фактор, јер га доживљава као непријатељски", рекао је Перишић.

Он је нагласио да се због тога у БиХ примјењује иста стратегија као у Црној Гори и БЈР Македонији.

"Грађани у Црној Гори су већински против чланства њихове земље у НАТО-у и због тога није било референдума, тј. консензуса. Слично је и у Македонији, гдје је на референдуму одбачено учлањење у НАТО, али то никога не интересује, Македонија се без већинске воље народа гура у чланство. То у обје земље изазива расколе и конфликт, што се посебно види у Црној Гори. На реду је учланити БиХ у НАТО на исти начин, без широког консензуса, договора, без воље њених грађана, без обзира што то може изазвати нови конфлит у БиХ", навео је Перишић.

Он сматра да је начин на који се то ради у БиХ нелегалан и нелегитиман.

"Изводи се путем Савјета министара, који је у техничком мандату, преко фамозне Комисије за НАТО интеграције, на чије сједнице не долази српски чланови. Уз све то, /чланови Предсједништва БиХ Жељко/ Комшић и /Шефик/ Џаферовић блокирају рад Предсједништва БиХ и онемогућавају формирање власти на нивоу БиХ у складу са октобарским изборима. Да ли су они свјесни да због НАТО-а БиХ може да има само сукобе и заустављање њеног развоја", навео је Перишић.

Он је рекао да Комшић и Џаферовић отворено и незаконито реализацију Акционог плана за чланство БиХ у НАТО-у повезују са формирањем власти у заједничким институцијама БиХ.

"Та уцјена је управо стварање услова за блокирање БиХ у европским и регионалним пословима и за нестабилност БиХ на унутрашњем плану ка изазивању новог конфликта", истакао је Перишић.