latinica  ћирилица
15/01/2019 |  10:45 ⇒ 12:23 | Аутор: СРНА

Петковић: Немогућ Комшићев услов који значи политику подјела

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић оцијенио је да је изјава члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да неће бити избора предсједавајућег Савјета министара прије него што се каже "да" за Акциони план за чланство у НАТО, немогућ услов који значи политику подјела.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

"Комшић поставља немогуће услове, усмјерене на политику подјела. Прво требамо да изаберемо /Зорана/ Тегелтију или некога другог, а тек онда ће Савјет министара заузети свој став о МАП-у и другим питањима", рекао је Петковић за "Н1".

Напомињући да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао да је он спреман да поштује закон, а није спреман да подржи Тегелтију, Петковић је упитао како може знати да неко неће спроводити политике, док тај неко не буде изабран.

"Први законски услов, прва обавеза и задатак Предсједништва је да се изабере предсједавајући Савјета министара. Говоримо о манипулацијама. Наставља се са политиком условљавања, дакле политиком подјела", упозорио је он.

Петковић је поручио да предсједавајући Предсједништва Милорад Додик није рекао да ће блокирати било шта, него ће поштовати вољу народа у Републици Српској.

"Он има највећи број гласова у Републици Српској, он је рекао - легитиман је да представља интересе народа у Републици Српској. Ако не буде сматрао да је нека одлука Предсједништва добра - улагаће вето и тражити мишљење Народне скупштине, то је његова уставна могућност", навео је Петковић.

Према његовим ријечима, Џаферовић је спреман да као пророк види шта ће поштовати Тегелетија ако буде изабран, јер он не поштује одлуке.

"Бркају се појмови, говори се о евроатлантским интеграцијама, а постоје двије - евроинтеграције и чланство у ЕУ и чланство у НАТО. Треба раздвојити та два пута, прије ћемо наћи консензус. Устав БиХ се заснива на једнакости народа, конститутивности народа. Док не будемо почели да поштујемо вољу свих народа - то неће бити демократија", поручио је он.

На питање ко блокира пут БиХ ка ЕУ, он је рекао да ниједан политичар неће рећи да је против ЕУ.

"Очито да не постоји спремност на реформе и да се чине компромиси. Морамо наћи тај најмањи могући садржалац да видимо гдје смо сагласни и гдје можемо донијети одлуке, а теже да оставимо за крај. Немојте да крећемо са тешким и да их блокирамо у старту. Партнери из ЕУ су говорили да ЕУ не условљава чланство у НАТО-у. НАТО треба оставити за неко друго вријеме", рекао је Петковић.