latinica  ћирилица
15/01/2019 |  10:53 | Аутор: СРНА

Клуб посланика СНСД-а тражи одгађање сједнице

Клуб посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ упутио је данас захтјев за одгађање 2. сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, заказане за четвртак, 17. јануара.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Клуб СНСД-а предлаже Колегијуму Дома да сједницу на којој би био извршен избор чланова сталних комисија Представничког дома закаже након што се прецизно дефинише структура власти у заједничким институцијама БиХ, те након што Предсједништво БиХ изврши своју уставну и законску обавезу и именује предсједавајућег Савјета министара БиХ којег би у Представничком дому потврдила дефинисана већина посланика.

У образложењу захтјева наводи се да Клуб СНСД-а сматра да је избор чланова сталних комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ неприхватљив и преурањен без прецизно дефинисане структуре власти /већине/ у заједничким институцијама, која би, прије свега, омогућила несметан рад и функционалност, односно ефикасност рада сталних радних тијела Представничког дома.

"Скупштинску већину неопходно је дефинисати и због потврде именовања предсједавајућег, као и министара и замјеника министара у Савјету министара. С тим у вези, СНСД сматра да би преурањеним избором чланова сталних комисија и њиховим конституисањем Представничком дому било омогућено да расправља и гласа о документима које би у Парламентарну скупштину БиХ слао Савјет министара у техничком мандату", истиче се у образложењу.

Тиме би се, додаје се у саопштењу, ушло у неуставну и апсурдну ситуацију непостојања подјеле између законодавне и извршне власти, будући да би Денис Звиздић, Адил Османовић, Мирко Шаровић и Драган Мектић исте акте разматрали и усвајали као предсједавајући и министри у Савјету министара, а потом и као посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

"Стога, Клуб СНСД-а сматра да процес избора чланова и конституисања сталних радних тијела Представничког дома треба започети тек након што Предсједништво БиХ испуни своју уставну и законску обавезу /за коју су законски рокови истекли још 21. децембра прошле године/ и именује предсједавајућег Савјета министара", наглашава се у захтјеву које је потписао предсједавајући Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац.