latinica  ћирилица
15/01/2019 |  14:39 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Преминуо глумац Миодраг Радовановић Мргуд

Српски глумац Миодраг Радовановић, познат по улози Шицера у филму "Салаш у малом риту", преминуо је у 90. години у Београду послије краће и тешке болести, саопштило је Удружење драмских умјетника Србије.
Преминуо глумац Миодраг Радовановић (Фото:MILORAD MILANKOVIĆ / RAS SRBIJA) -
Преминуо глумац Миодраг Радовановић (Фото:MILORAD MILANKOVIĆ / RAS SRBIJA)

Радовановић, познат и под надимком Мргуд, остварио је низ рола на сцени Југословенског драмског позоришта, чији је био члан, играо је и у другим театрима.

На малим и великим екранима остварио је 154 улоге међу којима су Комадант Либек у "Балкан експресу", Никола Пашић у "Колубарској бици", Спиридон у "Боју на Косову"...

Добитник је награде "Сребрна Арена" за улогу Шицера у серији "Салаш у Малом Риту", затим "Ордена заслуга за народ са златним венцем", те награде "Ардалион" за три епизодне улоге у "Млетачком трговцу".

Миодраг Радовановић је рођен у Чачку, гдје је завршио основну школу, а гимназију у Краљеву, одакле је отишао у Београд, гдје је студирао славистику и агрономију.

Завршио је Позоришну академију, касније преименовану у Факултет драмских уметности у Београду у класи профедора Мате Милошевића.

Први ангажман у позоришту добио је као студент 1952. у Југословенском драмском позоришту у Београду, гдје је остао "на даскама" све до пензије.

Надимак "Мргуд" добио је још у основној школи када га је другар тако назвао због неке несугласице. Тај надимак носио је до краја живота.

Миодраг Радовановић је био ожењен Радмилом Велицки-Радовановић.