latinica  ћирилица
15/01/2019 |  15:51 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Образовање и тржиште рада приближити реалном сектору

Како би уписна политика за средње школе за наредну школску годину била што усклађенија са потребама тржишта рада, у Министарству просвјете и културе за сто су сјели представници привреде, послодаваца, ресорног министарства и Завода за запошљавање. Акценат је на увођењу дуалног образовања.

Како учинити рад у реалном сектору што атрактивнијим, те образовати кадар за потребе тржишта рада и задржати у Републици Српској - питања су којим су се бавили представници надлежних институција.

- Радићемо анализе, међу којима ћемо утврдити која занимања су ишчезла и која су занимања будућности да бисмо све ученике, по завршетку средње школе, укључили у привреду, како би одмах могли да добију посао - истиче Наталија Тривић, министар просвјете и културе Републике Српске.

Дефицитарна занимања, поручују послодавци, су сви занати. Ако томе додамо и значајан одлазак ове радне снаге у земље ЕУ, јасно је да су неопходне хитне мјере.

- Јасне поруке слати и родитељима и дјеци у времену опредјељивања за средње образовање и оно што је најбитније од свега, увести принцип ране селекције и инсистирати на критеријумима који се утврде од стране министарства у сарадњи са пословном заједницом - нагласио је Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске.

У креирању уписне политике за наредну школску годину, учествују све институције. Тако је Привредна комора, уз подршку привредних друштава којима је ово занимање и потребно, иницирали увођење занимања "алатничар" са обезбјеђеном праксом у предузећима.

- Морамо бити свјесни чињенице да ако желимо улагање инвеститора, морамо кренути кроз реформске процесе и видјети које индустрије имају раст и у складу са којим технологијама ће сектори расти и развијати се, те према томе креирати уписне политике - наглашава Драгица Ристић, директор Привредне коморе Републике Српске.

Активним планом запошљавања за 2019. годину, акценат ће бити стављен на формирање локалних савјета за запошљавање и образовање, док ће главни носилац активности бити републички Завод за запошљавање.

- На тај начин настојаћемо бар да се врши усклађивање понуде и потражње на локалном нивоу, а самим тим и могућност усклађивања понуде и потражње на нивоу Републике - поручила је Гордана Латиновић, замјеник директора Завода за запошљавање Републике Српске.

Уписна политика за наредну школску годину биће дефинисана до 31. марта. У овој години планирано је да и основно образовање буде реформисано.