latinica  ћирилица
15/01/2019 |  16:06 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Иванцов: Источно Сарајево велики туристички потенцијал

Источно Сарајево је важан и велики дио Републике Српске и постоје добре могућности за развој међусобне сарадње, изјавио је амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов који је данас разговарао са руководством овог града.

Сарадња Универзитета у Источном Сарајеву са универзитетима у Вороњежу и Перму добар је примјер сарадње која ће се и даље подстицати, а један од добрих темеља биће и предстојећи ЕЈОФ на којем ће учествовати око 160 руских спортиста. Ту су и бројне друге могућности.

- Источно Сарајево је важан, велики дио Републике Српске. Видимо добар потенцијал за развој наше сарадње у сфери туризма. Мислимо, да би било врло корисно успоставити односе братимљења Источног Сарајева са неким регионом Русије, неким градом - нагласио је Иванцов.

Иницијатива братимљења са неким универзитетским или градом који баштини зимски туризам у Русији и те како значи за Источно Сарајево у којем се цијени братски однос руског народа.

- Познато је колико српски народ и у БиХ, али и у Србији цијени присуство Русије на овим просторима. За нас је Русија и гарант Дејтонског споразума, гарант живота и слободе. У свим могућим српким питањима Русија заузима важно мјесто - нагласио је Ненад Вуковић, градоначелник Источног Сарајева.

Руководство града упознало је руског амбасадора и са настанком у тешким околностима и историјом Источног Сарајева, које је, како је речено, постало најпожељније мјесто за живот на истоку Српске.