latinica  ћирилица
15/01/2019 |  18:23 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Успјешно обављена мировна мисија ОС БиХ у Авганистану

У бањалучкој касарни Козара свечано су дочекани војници Оружаних снага БиХ из мировне мисије у Авганистану. Након проведених шест мјесеци, мисија је оцијењена успјешном.

Након успјешно извршених задаћа у мисији "Одлучна подршка у Авганистану", у касарни Козара постројавање. Мисија дата од стране Предсједништва БиХ успјешно је обављена. Више од 50 војника из састава јединица Шесте пјешадијске бригаде и Војне полиције било је ангажовано у мисији која је трајала шест мјесеци.

- Велико је то лично искуство, наручито због рада у мултинационалном окружењу - поручила је Моника Раковић, војник прве класе.

А управо рад у мултинационалном окружењу једна је од најважнијих лекција које као савладане наводе војници Оружаних снага. Иако су припреме биле напорне, кажу задатак је успјешно обављен, упркос бројним изазовима на терену.

- То су безбједносни изазови, а само ангажовање у Авганистану јесте један безбједносни изазов, али уз добру обуку сви припадници су редовно савладавали све те наведене изазове, тако да није било никаквих проблема - истиче капетан Александар Ђурановић, командир "БХ КОН 008".

Иначе, припадници Оружаних снага БиХ били су ангажовани на обезбјеђењу команде америчке јединице. Оцјене добијене након мисије су одличне.

- Представљали су своју земљу у веома добром свјетлу. Ми сви скупа смо радили у систему интерперабилности и компатибилности са другим оружаним снагама веома успјешно - јасан је Адмир Бехрем, старији водник.

Наредна ротација већ се налази на локацији мисије, а већ за два мјесеца редови Оружаних снага БиХ у Авганистану требало би да буду појачани припадницима специјализоване јединице за проналажење и уништавање неексплодираних убојних средстава.