latinica  ћирилица
16/01/2019 |  08:56 ⇒ 09:00 | Аутор: СРНА

Кустурици награда из Африке коју је добио и Нелсон Мандела

Режисер Емир Кустурица овогодишњи је лауреат награде Мкива хуманитарне фондације из Јужне Африке, једног од највиших признања са афричког континента, које су претходно добиле личности као што су Нелсон Мендела, Фидел Кастро, Уго Чавез и Олаф Палме.
Емир Кустурица (Фото:© Tanjug / Rade Prelić) -
Емир Кустурица (Фото:© Tanjug / Rade Prelić)

Кустурици ће признање сутра, на затварању "Кустендорфа", уручити представник Мкива фондације Золани Мкива, који је само због тога дошао у Дрвенград.

Мкива је за Радио-телевизију Србије истакао да су одлучили да награде Кустурицу за изузетна достигнућа, за све што је урадио до сада, а што је наишло на одјек у Јужној Африци захваљујући добрим причама којима је дотакао милионе људи изван своје домовине.

"Он је феномен не само у Србији и на Балкану, већ и у Африци. Ми га поздрављамо због његових дјела и вријеме је да Африка подигне руку и каже да у њему и његовом стваралаштву налазимо израз који дотиче наше душе и због тога он добија награду која је позната као Мкива хуманитарна награда и једно је од највиших признања која долазе са афричког континента", рекао је Мкива.

Мкива награда се додјељује од 1999. године и први добитник је Нелсон Мендела.

"Емир Кустурица никада није наступао у Африци, али захваљујући медијима његово стваралаштво прелази границе и његово дјело налази одјека у многим заједницама свијета. Зато смо одлучили да дођемо на `Кустендорф`, који је оваплоћење његовог стваралаштва како би му уручили признање на мјесту које симболише његова достигнућа", објаснио је Мкива.

Поводом ове информације, Кустурица је истакао да је најприје био изненађен језиком којим је написан мејл у коме га предстваници Мкива фондације обавјештавају о признању.

"То је поетска верзија енглеског језика којим су ми се обратили са пуно части и атрибута. Када сам сада чуо да је ријеч о озбиљној фондацији из Јужне Африке и да су награду добили Чавез, Кастро, Олаф Палме, онда ми је зазвучало како ваља", рекао је Кустурица.

Он је оцијенио да награда која се зове "Шампион људскости", једино из Африке може да дође, пошто је "само тамо људскост још она фаза коју смо ми оставили иза себе".

"А пошто смо углавном западно оријентисани и то према ономе што не ваља, онда је то још веће изненађење", истакао је Кустурица.