latinica  ћирилица
16/01/2019 |  15:49 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Брчко: Скупштина о набавци електричне енергије

Посланици Скупштине Брчко дистрикта расправљали су, између осталог, о набавци електричне енергије за ову годину, и новој систематизацији у Јавном комуналаном предузећу, и Фонду здравственог осигурања.

Уговор о испоруци електричне енергије за потрошаче Дистрикта са Електропривредом Републике Српске је истекао, а нови још није потписан.

Да потрошачи не би остали без струје, управа Комуналног продужила је уговор са прошлогодишњим снабдјевачем на неколико дана.

"Дали смо јутрос сагласност да потпишу уговор за наредних седам дана, а да у оквиру тих седам дана, отворимо нове преговоре са Електроппривредом Републике Српске, да видимо можемо ли доћи до квалитетног рјешење за Брчко дистрикт", каже Есед Кадрић, предсједник Скупштине Дистрикта.

Полазиште за преговоре са Републиком Српском је девет и по фенинга по киловату, и ми не можемо овај енергент куповати по већим цијенама, истиче директор Комуналног, Мирсад Ђапо.

Иако је Електроривреда Српске тражила 13,5 фенинга по испорученом киловату, у Комуналном очекују да би, ипак могао да буде постигнут повољан договор.

"Имамо разумијевања у министра енергетике у Влади Српске да се то и ове године уради на начин да не буде комерцијална цијена. То је наша полазна прича и вјерујемо да ћемо то постићи, а све је неизвјесно. За сада иде постојећа цијена од девет и по фенинга", рекао је Ђапо.

Посланици су измијенили закон према којем се осим директора Фонда здравственог осигирања и Јавног предузећа Комунално, уводе и по два замјеника директора, чиме је, кажу, уважена реалност политичких односа у Дистрикту.

"Ми смо уважили принцип, тамо гдје имамо директора да имамо и замјенике, представнике народа, а не политичких странака", истиче Кадрић.

Према усвојеним измјенама Закона о државној управи, градоначелник је обавезан да у кратком року оформи Комисије за избор директора Трезора, Пореске управе и директора Дирекције за финансије.