latinica  ћирилица
17/01/2019 |  18:50 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Сарајево без реакције на пријетње муџахедина

За џихад у Босни и Херцеговини "спремно је" 10.000 муџахедина, суштина је скандалозног видео - записа у којем се "слави вакат када ће доћи рат". И док пријетећи запис, у којем се велича и злогласни ратни одред "Ел муџахедин", кружи интернет мрежама, из Сарајева нема реакције. Чак ни осуде! Само министар безбједности БиХ Драган Мектић изнуђено одговара како је све "под контролом".

"Кад буде вакат дошао, кад буде вакат дошао, то ће јавно бити, то није тајна, ако мене Алах поживи, па чујем ту вијест да се позива на џихад, па одмах ће се одазвати не само 10.000 муџахида у БиХ, већ ће се одазвати читава Европа муџахида", дио је садржаја видео клипа на Фејсбуку.

Пријетећи видео на свом Фејсбук профилу објавио је извјесни Вахидин Делић! Уз њега и мноштво екстремистичких објава!

Хвалоспјеви о одреду "Ел муџахедин" чији су припадници по Босни у посљедњем рату "сјекли" српске и хрватске главе.

Величање СДА и њеног оснивача Алије Изетбеговића. Више од 100.000 прегледа за само неколико дана.

И готово исто толико порука пријетећег садржаја упућених Србима с обје стране Дрине, увредљивих - поводом Божића, Дана Републике Српске, или обиљежавања убиства војника ЈНА у сарајевској Добровољачкој улици...И готово исто толико "обећања" да ће се "придружити" сами или чак са својом дјецом, "када дође вакат"! За то вријеме сарајевски "спавачи" ћуте.

Безбједносни, политички... Чак и медијски, који готово до посљедњег, помно прате приватни живот пјеваљки! Но Делић и "Делићи" их "не интересују"! Огласио се једино Драган Мектић! Изнуђено! Тврди како је све под надзором! Уобичајено!

"Ми тај проблем држимо под контролом, пратимо, надзиремо, између осталог и самог тог Делића, и мислим да на тај начин само он покушава да произведе додатне тензије. Делић ће због овог и због неких ранијих сазнања које имамо о њему, бити под посебним третманом служби", истиче Драган Мектић, министар безбједности БиХ.

Како сарајевски "безбједносни чаробњаци" "третирају" Делића говори и чињеница да његов фејсбук профил није чак ни угашен! На њему данас само умјесто иницијалне објаве, друга не мање пријетећа – са полумјесецом, звијездом и натписом "Кад вакат буде дошао"! И поруком да се "Бошњак Вахидин плаши само Алаха"!

На профилу и мноштво раније необјављених или ријетко виђених снимака из ратног и постратног периода. Није власник профила нити његов "јунак" пуки "произвођач тензија" како рече Мектић. Напротив!

"Он оперише са 10.000 припадника и војника, муџахедина који су спремни да се боре. Тај податак се поклапа са сазнањима обавјештајних служби у региону да је заиста ријеч о 10.000 муџахедина који су кроз разне форме окупљени и организвани у БиХ", рекао је Џевад Галијашевић, стручњак за безбједност.

"Да се врло ефикасно у сарадњи са безбједносним структурама земаља у окружењу пронађе, лоцира, ухапси и процесуира... Једино тај одговор би био прави одговор, уколико не желимо да ту безбједносну пријетњу и безбједносни проблем пропустимо да прође као и бројне које су до сада биле у БиХ", наводи Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбједност и заштиту бањалучког Универзитета.

Управо тако, реаговале су српске службе када је прије који дан, и без фејскбук објаве, БИА открила, а полиција ухапсила у Новом Пазару, Армина Алибашића и заплијенила наоружање, хемикалије за експлозивне направе, заставе Исламске државе...Спријечен је кажу у планираном терористичком акту.

Но бх. службама то није примјер превентивног дјеловања, чак ни када су пријетње, као у овом случају, експлицитно изречене. Њима је "милије" да, и себе и грађане, институционално убјеђују како се у БиХ не вијоре заставе Исламске државе, а оне пречесто као "украс" освићу! Да обећавају како ће се "обрачунати" са параџематима, па обећање "забораве" или да нам потенцијални терористи напрасно евалуирају у "туристе", а доказани из Бугојна, Зворника, Рајловца...- у рокере!?