latinica  ћирилица
17/01/2019 |  19:01 ⇒ 18/01/2019 | 08:59 | Аутор: РТРС

Цвијановићева и Додик са Путином: Русија важан партнер Републике Српске (ФОТО)

У густом распореду преедсједника Русије Владимира Путина током посјете српској престоници било је простора и за састанак са представницима Српске, којима је одмах на почетку честитао на изборном резултату.

За званичну Бањалуку сваки састанак са представницима Русије од изузетне је важности. То наглашавају и званичници Српске, који су предсједника Русије информисали о компликованој политичкој ситуацији у БиХ.

"Сад смо у фази конституисања органа БиХ и ту наравно има одређених компликација. Бошњачка страна то условљава НАТО путем БиХ, што ми наравно не прихватамо", навео је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Додик-Путин (Фото: РТРС)

Русија је, за Српску, велики улагач и важан спољнотрговински партнер. Додик је нагласио важност наставка производње у рафинерији нафте у Броду, али и учешће руских компанија у реконструкцији двије термоелектране.

"Очекујемо да се настави наше учешће у пројекту Турски ток, као што смо били планирани и у Јужном току. За то имамо неопходну документацију", рекао је Додик.

Управо енергетика уочи сусрета подвучена је као најважније питање о којем ће на састанку бити ријечи. Али уз ту тему, разговарано је и о већем нивоу сарадње у области културе, те задржавању високог степена размјене инфомација.

"Заинтересовани смо исто тако за ојачање сасрадње у осталим секторима у енергетици, прије свега у нафтној индустрији, али и производњи електричне енергије из других извора. Оно што желимо да ојачамо јесте наша сарадња у сектору образовања", нагласио је Додик.

Цвијановићева и Додик са Путином (Фото: РТРС)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић навела је да има много започетих пројеката у сарадњи са Русијом и у сектору образовања, нагласивши да се као простор за додатну сарадњу отвара и област здравства и медицине, што је прилика коју Република Српска намјерава да искористи.

"Оно што је важно је да се постоји одређени ниво разумијевања и да ширимо наше економске активности", рекла је Цвијановићева.

Прије самог састанка, предсједница Републике нагласила је да је за Српску важно да у великим подухватима може имати партнера какав је Русија.

С друге стране, Додик још једном је поновио да се са Путином сусрео као српски члан Предсједништва, у име Републике Српске.