latinica  ћирилица
18/01/2019 |  09:11 ⇒ 13:07 | Аутор: СРНА

Радмановић: Нема услова за рад Представничког дома

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић рекао је да се сједнице овог дома неће одржавати док не буде именован предсједавајући Савјета министара.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

Радмановић је рекао да је демократска пракса свих, па и у БиХ, да има изборе сваке четири године и да на изборима народ показује коме даје повјерење да у име њега управља земљом.

"То подразумијева да након свих избора дође до формирања нове власти. Сви они који кажу да без обзира на изборе може остати стара власт и након четири године, руше демократски достигнут ниво развоја друштва у својој земљи. Тако и партија /Демократски фронт/ Жељка Комшића, која се и рукама и ногама залаже за неку њима знану БиХ, каже да избори нису ни били потребни. Ми у СНСД-у мислимо потпуно обрнуто", рекао је Радмановић, који је и потпредсједник СНСД-а.

Он је за "Глас Српске" истакао да је због тога ова странка покренула питање констутуисања и Представничког дома, изабрала делегате у Дом народа и покренула питање избора Савјета министара.

"Апсурдно је што то још није учињено", рекао је Радмановић.

Он је рекао да су су постојали услови да се то уради већ до сада, без обзира на неспоразуме унутар ФБиХ, али да нажалост постоје они који креирају сасвим другу климу, постављају услове који нису услови за формирање власти на нивоу БиХ.

Радмановић каже да је сада тешко процијенити када ће доћи до избора предсједавајућег Савјета министара, али да СНСД сматра да је тај посао требало одавно да буде завршен.

"Чини ми се да сазријевају услови и на другој страни да то треба да буде завршено. Не знам чији може бити интерес да извршна власт буде у техничком мандату", рекао је Радмановић.

На питање да ли ће се сједнице парламента заказивати и одржавати до одлуке Предсједништва БиХ о предсједавајућег Савјета министара, Радмановић је навео да за тим нема потребе.

"На сједници Колегијума смо закључили да нема потребе да се то ради. Нема услова за формирање ни сталних комисија, а самим тим и за рад парламента јер прва тачка наредне сједнице мора бити избор комисија", рекао је Радмановић.

СНСД је за предсједавајућег Савјета министара предложио бившег министра финансија Републике Српске Зорана Тегелтију.