latinica  ћирилица
18/01/2019 |  10:50 | Аутор: СРНА

Бањалука: Приход од грађевинских дозвола 15,1 милион КМ

У бањалучку градску касу је у прошлој години на основу издатих грађевинских дозвола уплаћен 15,1 милион КМ, потврђено је Срни у градском Одјељењу за просторно уређење.
Бањалука: Градска управа (Фото: Дејан Божић / РАС Србија) -
Бањалука: Градска управа (Фото: Дејан Божић / РАС Србија)

Према подацима овог одјељења, ова сума уплаћена је у градски буџет по основу накнада за трошкове уређења грађевинског земљишта и ренте.

У надлежном одјељењу задовољни су оствареном сумом, јер је уплаћеним износом од 15,1 милион КМ у потпуности испуњен зацртани план за 2018. годину.

Из Одјељења за просторно уређење наводе да ова сума представља сигуран знак појачане активности грађевинског сектора, што се директно одражава и на стање градских финансија, јер приходи од ових накнада имају значајан удио у градском буџету.

Градска администрација је, у намјери да олакша и убрза издавање грађевинских дозвола, у прошлој години покренула и једношалтерски систем, који подразумијева да инвеститори подносе одговарајући захтјев, а Градска управа, умјесто њих, прибавља све неопходне сагласности у процесу комплетирања захтјева за издавање грађевинске дозволе.

Увођење овог система умногоме је олакшало грађанима, на шта указује и податак о више од 4.000 поднесених захтјева на овај начин.

Значајан успјех остварен је и код легализације бесправно саграђених објеката, па су у оквиру овог процеса током прошле године издате 724 накнадне грађевинске дозволе, док је за још 65 објеката издато рјешење о легалности.

"Откако је покренут процес легализације, на подручју града су издате накнадне дозволе за 453 објеката", истичу из Одјељења за просторно уређење.

Они подсјећају да је прошле године ступио на снагу нови закон о легализацији бесправно изграђених објеката, који је власницима оваквих објеката омогућио поновно подношење захтјева за легализацију.

Од доношења новог закона, како наводе из Одјељења за просторно уређење, поднесена су 464 нова захтјева за легализацију.

Према подацима овог одјељења, на градском подручју тренутно је активно више од 60 градилишта стамбених и пословних објеката.