latinica  ћирилица
18/01/2019 |  16:04 ⇒ 22:46 | Аутор: РТРС

Све спремно за почетак другог полугодишта- бесплатни часови кинеског језика у неколико школа

Минстар просвјете и културе Српске Наталија Тривић одржала је састанак са предсједницима Актива директора основних и средњих школа. Настава у другом полугодишту почиње на вријеме, без изузетака - поручено је са састанка.

Нови Закон о платама у образовању и култури, увођење дуалног образовања у средње школе, бесплатни уџбеници за основне школе – само су неке од тема састанка.

Једна од новина, са почетком другог полугодишта, реализована уз подршку Кине, биће бесплатни часови кинеског језика за основце.

"Већ наставници из Кине полако пристижу, тако да ћемо већ прве часове имати у Добоју, потом иде Источно Сарајево и све школе даље, које су исказале интерес дјеце да уче кинески језик", рекла је Тривићева.

Иницијатива грађана за бесплатне уџбенике за ученике основних школа, наћи ће се на сљедећој сједници Парламента.

Надлежни кажу све је спремно за почетак наставе у другом полугодишту.

"За друго полугодиште заиста немамо нити један проблем. Надамо се да нећемо имати обилнијих снијежних падавина, тако да планирамо у понедјељак да кренемо са наставом", каже Сања Муњиза, предсједник Актива директора основних школа за град Приједор и Оштру Луку.

До 31. јануара локалне заједнице треба да доставе спискове предузећа заинтересованих да обезбиједе ученицима плаћену праксу. То је један од услова за увођење дуалног образовања.

"Да покушамо на неки начин да створимо такве моделе гдје ће наши ученици имати квалитетнију практичну наставу у школи, али уз већу мотивисаност послодаваца", нагласио је Спасоје Васиљевић, предсједник Актива директора средњих школа регије Добој.

У другом полугодишту, ученике деветих разреда очекују тестови професионалне орјентације, који би требало да им помогну код даљег образовног усмјерења.